top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A MISZTIKUS 108

A 108-as számnak (és a 18-nak, 1008-nak) a keleti vallásokban és tradíciókban (hinduizmus, buddhizmus, dzsainizmus, jóga) nagy jelentőséget tulajdonítanak. Lássuk, miért kell 108-szor leborulni, 108-szor mantrázni, 108-szor a napüdvözlet gyakorlatsort gyakorolni.


366 nap, 3 x 6 x 6 = 108.


A 18-as azért szentségteljes szám, mert a Bhagavad Gita 18 fejezetből áll, és a Puránák- az istenségek születéséről, családfájáról, tetteiről, mitológiájáról szóló verses művek száma is 18. Egy 0-val kiegészítve a közepén 108-at, két nullával 1008-at kapunk.


Az 1-es szám jelenti Istent, a legfensőbb Igazságot, a 0 jelképezi a spirituális gyakorlat teljességét, míg a 8-as jelenti az örökkévalóságot, a végtelenséget.


1+0+8=9 és 3x3, a 3 a legtökéletesebb szám, a szent Háromság, a tökéletes harmónia.




12 házat és 9 bolygót tartunk számon az asztrológiában, tehát 9X12=108.

India védikus irodalma, az Upanisadok: 108 versből áll.

54 betűből áll a szanszkrit ábécé: 2X54 szintén 108-at ad.


108 gyöngy van a málákon, a mantra-számláló láncokon.


Az ajurvéda 108 marma pontot-érzékeny pontot tart számon a testünkön, mely megfelelő érintéssel gyógyító pontként hat, ugyanakkor a harcművészetekben ezen pontok ütésével egy megfelelően képzett katona ölni is tud. A kínai orvoslás szerint is 108 meridián hálózza be testünket. A Föld és a Nap közötti távolság (150 millió kilométer) = a Nap átmérőjének (1,391 millió kilométer) 108-szorosa. A Föld és a Hold közötti távolság = a Hold átmérőjének 108-szorosa.


A Nap átmérője = a Föld átmérőjének 108-szorosa.


A 108 fokos szög szintén különleges tulajdonsággal bír: két egyenes vonal, amely két pontot egy kör körvonalán 108 fokos szögben kapcsol össze

(amely a valóságban egy 10 hegyű csillag egyik oldala) és amely körnek a sugara az aranymetszés arányainak felel meg.


Hasonlóképp a pentagon minden egyes belső szöge is 108 fokos, és a pentagon bizonyítottan az aranymetszés szabályának a megtestesítője, azaz, az 5 ágú csillag és a pentagon egyik oldala közötti arány az aranymetszés. Az aranymetszés pedig nem más jelképez, mint a természet teremtő erejét, azaz a teremtés és újrateremtés folytonos spirálját.

Gyakoroljuk hát tovább a jógát, a szeretetet, az önzetlenséget, az együttérzést. Erősítsd meg jellemedet, építsd önmagadat, tegyél a változásért. Gondolkozz el az életed valódi értelmén, hogy ki is vagy valójában és hogy miért is jöttél erre a világra.


Életünk minden egyes pillanatát hasznosan kell eltöltenünk, miközben egy pillanatra sem szabad szem elől tévesztenünk életünk valódi célját: embertársaink szeretetét és szolgálatát. Mert sokkal szorosabb a kapcsolat, az EGYség közöttünk, mint azt képzeletünk felfogni képes….


Fáradhatatlanul!


Namasté,

Alexandra

Tags:

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page