top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Szakrális csakra

Szvadhisztana - a kettes csakra, a szakrális vagy hétköznapi nevén: a szex csakra

A szakrális csakra egy szent, teremtő hely, ahol az élet forrása található. A csakrák között nincs kiemelt jelentőségű csakra, mind egyformán fontos, illetve még inkább harmonikus működésük a jelentős. A szakrális csakra mégis egy igen fontos terület a mindennapjainkban, egyre gyakrabban vannak ezen a területen elakadásaink.

A szakrális csakra a medence közepén helyezkedik el, a keresztcsont magasságában, a köldök és a nemi szerv között található. Amikor csakrákat elképzelünk, mindig egy tenyérnyi helyre gondoljunk, ne egy gombostűfejnyire. Az ábrázolásokban a színe a narancs, körként, félholdként vagy holdként is megjelenik. Funkciója szerint elsősorban a nemi szervek megfelelő működéséért felel, a testben lévő folyadékokért illetve azok megfelelő áramlásáért (vér, vizelet-vese, váladékok, nyirok, emésztőnedvek), de ide tartozik a nyelv, a haj, a medence és a csípő területe és a nemi hormonok, a nemi váladék, a sperma és a menstruáció. A súlyproblémák, a hólyag problémái is ide tartoznak értelemszerűen, továbbá a keresztcsont és az SI izület is ide sorolható.

Mindegyik csakrát egy elemhez sorol a hagyomány, az elem mindig jól meghatározza, olyan, mintha egy tulajdonságát emelnék ki. A szakrális csakra eleme a víz.

Mentális területek a kreativitás, a teremtő energia és az elhivatottság megnyilvánulása, de ide sorolhatjuk az önmagamról kialakított képet, az önbecsületet, az önszeretetet, a megadást, az átadást, az átélés képességét és a lelkesedésre való hajlamot is. A nemi szerepek, a szenvedély, a párkapcsolat, a szabadság-kötöttség, az elköteleződés, a függetlenség kérdésköre is itt jelenik meg. Mindenkinek van férfi és női oldala, ezek egyensúlya sokszor megborul, amikor nők férfi szerepköröket vállalnak és a férfiak pedig női szerepekbe bújnak. Próbálunk egyensúlyozni, megfelelni mindenhol, de ez egyre nehezebben megy, egyre több a férfias nő és a nőies férfi, ami aztán párkapcsolati problémákhoz vezet. A szex tárgykört is ide soroljuk, gondoljuk végig, megfelelően kiegyensúlyozottan viselkedünk ezen a színtéren. Megjelenhet a nemi vágy hiányában, de megnyilvánulhat túlfűtöttségben is. Természetesen az elengedés is ide tartozik, az áramlással ez is kapcsolatban áll.

Túlműködését külső jelek is jelzik, például rózsaszín szerkók, cukiságok, ilyenolyan körmök, hivalkodó öltözködés, férfiaknál a túlzott macsó megjelenés.

Akár fizikai, testi szinten nyilvánul meg a csakra nem megfelelő működése, például betegségek, fájdalmak formájában a fent felsorolt területeken vagy akár mentálisan érezzük, hogy ezekben a témákban nem érezzük magunkat komfortosan, tudjuk, hogy ezekkel dolgunk van, mert valahogy hiányt vagy többletet érzünk, lehetőség van a terápiára.

Lássuk, hogy tudjuk a kettes csakrát ismét egyensúlyba hozni. Ki-ki válassza ki magának azt, amelyik számára a legkönnyebben elérhető, megtehető.

Használhatunk megerősítő mondatokat, például lefekvés előtt vagy rögtön, miután felkeltünk, relaxációban ismételhetjük magunkban vagy hangosan - hangtalanul is működik, persze intenzívebb, ha a fül is hallja: Feltétel nélkül szeretem és elfogadom magam.

A narancs szín használata egy másik lehetőség, hordjuk ilyen színű ruhát, (fehérneműt, ha alulműködés van), ágynemű, szőnyeg és egyéb narancs színű lakberendezési tárgy segít. Narancs színű kövek, borostyán, de ne vigyük túlzásba, nem érdemes a háló falát narancsra festeni, mert az a másik oldalra billentene, fő az egyensúly.

Tevékenységek közül ajánlatos minden vízzel kapcsolatos, de elmélyült, befelé fordulást segítő fürdőzésre gondoljunk elsősorban, nem maratonúszásra. Vegyünk fürdőket, csobbanjunk pezsgőfürdőben, menjünk gyógyfürdőbe. Minden kreatív, alkotó munka is jó, például kézimunka, festés, rajzolás, színezés. A tánc, társastánc is ennek a csakrának a működését segíti.

Jógaászanák között elsősorban a csípőnyitásra koncentráljunk, bármelyik csípőnyitó póz jó lehet. A gyertyaállás pedig a hormonrendszerre hat, naponta 1 percig kitartva végezzük (menstruáció alkalmával mellőzzük).

Pránajáma is nagyon hatékony, a bal nadit erősítsük, balon be és jobb orrlyukon kilégzés javasolt, de a hasi légzés, jóni mudrával is segíthet.

Ha kérdésed van, kérlek írj: kissvabjoga@gmail.comMentés

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page