top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Harmadik szem csakra - Ajna

Harmadik szem csakra, hétköznapi nevén a homlokcsakra, szanszkritül Ajna, mely jelentése észlelni, tudni, ellenőrizni. A homlokunk közepén található, egy hosszúkás ovális területet kell ide elképzelni a szemöldök közé. A színe az ábrázolásokban a lila, vagy az ibolyakék.

Szervek, amik ehhez a csakrához tartoznak: arc, szemek, agy, orr, a fülek, a tobozmirigy, mint az egész mirigyrendszer irányítója, a központi idegrendszer.

Ide tartozik szellemi értelemben az intuíció, a látás, az érzékelés. A megérzések, a felismerések, az AHAAAA, amikor a homlokunk közepére csapunk, mert hirtelen összeáll a kép. Amikor tisztán látok, bízom a megérzéseimben, és tudom, én vagyok felelős az életemért. Ha nem megfelelően működik, sokszor mondják valakire, el van szállva, szét van esve, de a túlzott racionalitás, a földhözragadtság is ide tartozik. A belső bölcsesség, a természetes intelligencia helye, ami csak akkor nyilvánul meg, ha az egó háttérbe lép, a csakra akkor hallatja csak a hangját. Ez az a belső hang, amit oly nehéz meghallani, illetve inkább figyelembe venni. A mélyebb megértések helye az ajna, ami túl van a szavakon, az érzelmeken. A harmadik szem csakra egy folyamatos tanú állapot, aki mindig figyel, mindent jegyzetel és mindig megsúgja a helyes utat. Amikor nem csak, tudjuk, hogy mi történik, hanem értjük is, hogy mi miért történik. Amikor megértjük és megtörténik a belátás. Mintha felkapcsolnák belül a villanyt. Ide tartoznak a terveke is, a "vision" és a "mission". Amikor tisztán látjuk magunk előtt a jövőt és tudjuk, milyen lépések kellenek, ahhoz, hogy terveinket megvalósítsuk.

Mantrája az AUM. Jógapózok: Vajrasana, Balasana, Adho Mukhva Svanasana, de mindegyik pózban a Figyelő.

Harmonizálásában fontos szerepet kap a szemlélődés, a meditáció. Az önmagunkkal történő szembenézés. Figyeld ezt a finom suttogást. Ha a csakra kiegyensúlyozott, akkor az ember kellően karizmatikus, de nem agresszív, erősen intuitív, nem ragaszkodik az anyagi dolgokhoz és szokatlan tapasztalatai, megérzései vannak. Az egó fontos, csak nem szabad engedni, hogy ő irányítson, mert nem elég bölcs. Terápiája során sétáljunk sokat és nézelődjünk, de nyugodt, természetközeli környezetben. Figyeljük meg a természet hangjait, eső, madárcsicsergés, állatok hangját.

A harmadik szem csakra feladata a megfelelő önismeret elsajátítása, a felelősségvállalás önmagamért, az életfeladatom felismerése és elfogadása.

A harmadik szem csakra diszharmonikus állapota az alábbi tüneteket okozhatja: - szemproblémák, rossz látás (rövidlátók, távollátók, kancsalság, zöldhályog, szürkehályog) - nátha - arcmelléküreg problémák - fejfájás, migrén - tanulási zavarok - levertség - fáradtság - depresszió

- kényszeres viselkedések

- idegrendszeri zavarok - szorongások

- rémálmok - idegösszeomlás - egyéb pszichés zavarok - koncentrációs zavarok

- hallucinációk - epilepszia - hitetlenség - céltalanság - folyamatos időhiány - túlzott fantáziálgatás

- ha mindent szimbolikusan tud csak értelmezni, minden mögött egy jelet lát, egy képet, amit értelmezni kell - nem látja reálisan saját magát, nincs tisztában magával, sem a környezetével - nem látja reálisan a kapcsolatait - feledékenység - zavarodottság - túlzott racionalizmus

- csak az eszére hallgat

Mentés

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page