top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Díváli - a fény ünnepe - a hindu újév

A Díváli a hinduk egyik legjelentősebb ünnepe. NIncs fix időpontja, mert a holdnaptártól függ, de mindig az október-novemberi időszakban az újhold napjára, idén október 19-re esik. Szó szerinti fordításban fényfüzért jelent. A másnap, október 20-án kezdődő dobogókői jógatáborunkat a Díválinak szenteljük, ha velünk tartasz együtt gyújtjuk a mécseseket és tudatosítjuk magunkban az újrakezdés lehetőségét.

A téli napfordulóhoz közeledvén az év egyik leghosszabb, holdtalan éjszakáján az ünneplők a lakóházakat számtalan mécsessel világítják ki. A Dívali egyrészt az anyagi jólét ünnepe, de a spirituális fényé és felemelkedésé is. Ilyenkor az Istenek segítik elűzni a tudatlanság sötétségét, és segítik az embereket a megvilágosodás, lelki felemelkedés útján.

A Díválí az év utolsó napját jelenti, amellyel lezárjuk a múltat és utána tisztán lehet újrakezdeni. Ez a hindu újesztendő ünnepe.

Az ötnapos ünnep alkalmával már újhold előtt két nappal megtörténnek az előkészületek és az újhold napja után is még két napig tart. Laksmít, a szerencse, a jólét istennőjét és Ganésát, az akadályok elhárítóját idézik meg. A szomszédokat és a barátokat meglátogatják és édességet visznek ajándékba. Amikor eljön az este, nyitva tartják az ajtókat-ablakokat, és mécsesekkel hívják Laksmit, aki végigjárja a házakat és megáldja az ott lakókat.

A mécsesek a fényt, az igazságot, a tudást, a bölcsességet szimbolizálják, az örök optimizmust, hogy mindig minden egyensúlyban van, csak lehet, hogy ezt nem látjuk azonnal. Mindenre fény derül, minden a helyére kerül, minden igazságtalanság helyébe igazság kerül. A jó mindig győzedelmeskedik a rossz fölött. A hit ebben kiemelt jelentőséggel bír.

Ha magunk is mécsest gyújtunk Dívali alkalmából, becsalogathatjuk a szeretetet, a sikert és az egészséget otthonunkba.

Asato ma sat gamaya | (असतो मा सद्गमय ।) Tamaso ma jyotir gamaya | (तमसो मा ज्योतिर्गमय ।) Mṛtyor ma amṛtam gamaya | (मृत्योर्मा अमृतं गमय ।) Om shanti shanti shantihi || (ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः ॥)

Vezess minket az igazságtalanságból az igazságba. A sötétségből a fényre. A halálból a halhatatlanságba.. OM, béke, béke, béke.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page