top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A végtelen csomó

A buddhista vallás gyakorlói számára a szimbólumok közül a "Nyolc szerencseszimbólum" a legfontosabb. Ezek közül is talán különös jelentőséggel bír a végtelen buddhista csomó.

Nézzünk rá erre a képre, az egymásba fonódó, egymásból következő, egymás folytatásaként megjelenő vonalakra. Egy hihetetlen magával ragadó látvány és mélység tárul elénk, a szemünk könnyen biztosan nem tudjuk levenni a rajzról.

A kezdet és végnélküliség ábrázolása az ok-okozati összefüggés, a kölcsönös egymásból következés, a karmikus egymástól függés szimbóluma ez a csomó. Jelentése nagyon sokrétű és sokakat késztet gondolkodásra.

Szimbolika

A Buddhizmus a világunkban megjelenő dualitással foglalkozik. Fontos tanításai arra világítanak rá, hogy hogyan tudjuk megtalálni a megfelelő egyensúlyt életünkben. Az aktív és a passzív minőségek között egyensúlyról van szó.

A jógában is erre törekszünk: a Hatha jógában a Ha a Nap, az aktív, a férfi minőséget jelenti és Tha pedig a Hold, a női és passzív minőséget. Azért gyakorolunk, hogy a kettőt egyensúlyba hozzuk, pontosabban hogy mi magunkban a minőségeket felismerjük és a kettő egyensúlyára törekedjünk. Férfiként és nőként egyaránt, de nem úgy, hogy semleges neműek legyünk, hanem a férfi a férfi(as)ságában fejeződhessen ki megfelelő mértékben, míg a nő a nő(ies)ségében bontakozhasson ki. Ha a nemek saját minőségükben nem tudnak kiteljesedni, esetleg összekeverednek a szerepek az egy idő után feszültséget teremt az egyénben, de társadalmi szinten egyaránt.

Ha ezt belátjuk képesek leszünk megélni önnön saját belső szabadságunkat, ami gyakran nem egyezik a külső szabadsággal. Ha ilyen mederbe sikerül terelni életünket az élet kihívásai talán más fényben tűnnek majd fel.

Akkor találkozunk a bennünk lévő harmonikus csenddel, ha képesek vagyunk együtt áramolni a saját természetünkkel.

"Nappal ragyog a Nap, éjjel ragyog a Hold. De egész nappal és egész éjjel ragyog a Buddha, fenséges pompával." szól a Dhammapada

A csomó kanyarulatai, csavarodásai azt is mutatják, hogy sokszor más irányba megy az életünk, mint ahogy terveztük, vagy szeretnénk, másfelé billen a mérleg nyelve, mint azt a minőségünk diktálná. Életünkben egyre inkább tendencia, hogy nőként sok olyan feladatot látunk el, ami nem a miénk és a férfiak is olyan életet élnek, ami nem a sajátjuk. Erre számtalan példát látunk.

A csomó tudatosítja, hogy minden mindennel és mindenki mindenkivel összefüggésben van. Ha a nők aktív minőségeket kezdenek felvenni a férfiak átbillenhetnek passzív minőségekbe. Egy idő után már senki nem tudja, hogy kicsoda igazán és mi az életfeladata, csak azt érzi, hogy nincs egyensúlyban az élete. Az, hogy bármit lehet, hogy bárki bármit csinálhat nem a szabadságot hozza meg, hanem a szabadosságot. Szabad az ember csak a saját játékfelén lehet, én ezt hívom a belső szabadság megélésének.

Ezért a csomó nemcsak a dualitás és a kezdet/végnélküliség szimbóluma, hanem a született lények egymás iránti felelősségét is ábrázolja.

Összekapcsolódás a különbségekben

A végtelen csomó arra emlékeztet minket, hogy az ellentétes minőségek, a végletek, a különbségek, a nézeteltérések hogyan kapcsolnak minket össze, embereket.

A múlt hétvégén, az Anahita Jógaközpontban tartott jógaoktató-képzésen valahogy ide kanyarodtunk és ezzel kapcsolatosan kialakult egy beszélgetés, volt aki egyetértett a többséggel, de volt, aki nem. Nagyon jó, hogy felmerült a nemek közötti különbség vagy egyenlőség elmélete és gyakorlata, ez is mutatja, hogy mennyire aktuális most ez a téma. Ti mit gondoltok erről?

Amíg megkülditek nekem a véleményeteket, szeretném két idézettel zárni, amelyek arra intenek minket, hogy mennyire fontos más véleményének az elfogadása, sőt hálásak lehetünk tulajdonképpen azért, hogy vannak beszélgetőpartnereink, akikkel ütköztethetjük a világunkat. A jóga kapcsolódás. Kapcsolódj mindenkihez, aki elgondolkodtat, ne ijedj meg, ha valakivel nem egyezel. Ha nem árt neked (ahimsa) egy más értékrenddel és te meg tudsz hajolni mégis a különbözősége előtt, akkor máris gyakoroltad a jógát és nem engeded, hogy az egód győzzön.

A Mester így szólt:

- A bölcs az embert nem szavai szerint ítéli meg és szavait nem dobálja az ember után.

És

- A bölcs öntudatos, de nem harcias; körülményes, de nem közönséges.

Shanti Shanti Shanti

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page