top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Napfonat csakra

A csakrák olyan energiakerekek, amelyek pránával (életerővel) látják el a területüket. Ezek az energiaközpontok komolyan befolyásolják a szervezet működését, a finom energia és a durva fizikai test mindegyik rétegében tetten érhető a hatásuk.

A harmadik csakra. A test középpontja. A Napfonat vagy Köldök, szanszkritül Manipúra csakra, a ragyogó drágakő. A manipura név két szanszkrit szó összetételéből származik: mani = érték, kincs; pura = város. Tehát: a kincsek városa.

Felelős a belső harcosért, az erő, a hatalom, az uralkodás, de közben a harag, az agresszió is innen jön. Segít megemészteni a dolgokat, nem csak testi szinten. Ide tartozik a bátorság és a félelem, az akarat, az önbizalom, az önmagunkba vetett hit, a szenvedély. Dinamizmus és dominancia. Uralkodási vágy, zsarnokság, mások kihasználása.

A Napfonat csakra a köldök felett, a rekeszizom alatt helyezkedik el. Ábrázolásokban színe a sárga, eleme a tűz. A szervek közül ide tartozik az emésztőrendszer, a gyomor, a hasnyálmirigy és érzékelő szerve a látás (a látottak megemésztése), idetartozik az epe és a máj. A hormonok közül az inzulint, az adrenalint felügyeli és látja el pránával. Egy lefelé mutató sárga háromszög a jele.

Az eleme a tűz, bolygója a Mars. Jegyei a Kos és az Oroszlán.

Az aktív, kifelé mozduló férfi energia bennünk. Az egó, az énközpont. A japánok harakirit követnek el, hason szúrják magukat, ha nem tudnak tovább élni. A saját énjüket akarják megszüntetni. A Napfonat csakra egyik fontos feladata rávilágítani a saját negatív énedre és elfogadni azt. Ha ez nem történik meg, az elfojtott agresszió belülről és kívülről is képes felemészteni. Képes vagy e nemet mondani, amikor nemet kell mondani, ki tudsz-e állni magadért, amikor szükség van rá és pont akkor. Mennyire engeded, hogy mások uralkodjanak feletted és te mennyire próbálsz másokon uralkodni. Hogy bánsz azokkal, akik talán alacsonyabb beosztásban dolgoznak, hozzád képest talán kívülről nézve alacsonyabb szintű tevékenységet végeznek. Ez persze kinek mit jelent, valakinek a beosztott, valakinek a pénztáros, az eladó, az ügyintéző. Hogy jelenik meg benned a düh és hogyan nyilvánul meg? Hogyan tudod kezelni, ha valami nem úgy történik, ahogy te akarod. Saját magunk értékelése tartozik még ehhez a csakrához. Sokszor előfordul, hogy alig értékeljük magunkat és ezért vagyunk agresszívak.

Ha stressz, szorongás, félelmek érnek minket „összeugrik a gyomrunk”, fáj a gyomrunk vagy megfeszül. Az ilyen feszültség gátolja a keringést és az energiaáramlást ezen a területen. A nyugodt rekeszizom légzés, a hasi légzés amely ellazítja a hasat és segíthet ilyen esetekben.

Amennyiben a Napfonat csakra kiegyensúlyozott, azaz megfelelően forog és áramlik rajta keresztül a prána – a személy tiszteli önmagát és másokat, erős személyiség, spontán, fölszabadult.

Ha ebben a köldökcsakrában nem áramlik megfelelően az energia akkor az az alábbi betegségekhez vezethet: emésztési zavarok, gyomor gyulladása, hasnyálmirigy gyulladás, IBS, cukorbetegség, epepanaszok, gyomorégés, májbetegségek, hízás a hasra, gyomorfekély, nyombélfekély, allergia.

Lelki szinten a túlzott énközpontúság, egoizmus, önzőség, másokon átgázolásban fejeződik ki egy túlműködés. A munkamániás is ide tartozik. A gőg. A felsőbbségérzet. A túlevés vagy az étkezés túlzott jelentősége. Vannak olyan emberek, akik csak az evésről képesek beszélni, ott biztos lehetsz benne, hogy ezzel a csakrával valami nem stimmel. Ha alulműködik akkor túlzottan félénk, visszahúzódó valaki, hagyja magát kihasználni, mártír szerepben van, kisebbségi komplexusai vannak. Túlérzékeny, nem bírja a kritikát. Nem becsüli önmagát. megalázkodó, engedékeny, függő személyiség. Dühkitörései vannak vagy lehetnek szadista vagy mazochista hajlamai. Meg van róla győződve, hogy csak tevékenykedésével teheti magát szeretetreméltóvá, mivel önmagáért nem szerethetik. Gyakran láthatjuk erőszakos, hatalmaskodó partnerek, munkatársak oldalán. „Nem vagyok méltó, nem vagyok elég jó”. Gyakran nagy félelmei vannak, mert attól rettegünk, ha nem azt csináljuk amit a másik akar akkor elveszítjük a szeretetét. Akinek alulműködik a köldökcsakrája nem engedi ki a belső harcost.

Terápia:

- levendula, bergamott

- kövek közül a jáde, tigrisszem

- színterápiája a sárga

- gyakorold, hogy nemet mondasz, akkor is ha nagyon nehéz, harcművészetek gyakorlása

- hasi légzés harmonizálja ennek a csakrának a működését, uddijana bandha, nauli

- víz ivás - rendszeresen, megfelelő hőmérsékletű

- bija mantra: Ram

- relaxációban sárga színt elképzelni, hogy belélegzed köldökcsakrán keresztül, tűzzel kapcsolatos képek

- Sankalpák: Bátran cselekszem. Bátor vagyok. Erős vagyok. Véghezviszem amit eltervezek. Kiállok magamért. Végtelen erő áll rendelkezésemre. Bármire képes vagyok. Használom és irányítom a belső erőmet. A döntés az én kezemben van.

- ászanák: trikonászana, csavarások, harcos pózok, csaturanga, deszka, vashisztászana, felemelő erőt sugárzó pózok (kartámaszok, kézenállás), navászana, szfinx, dhanurászana, oldalra hajlások, átforduló pózok, csakrászana, halászana

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page