top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Anahata csakra - a lélek kapuja

Egy nagyon fontos csakráról szeretnék ma szólni, persze mindegyiknél elmondható ez, hogy nagyon fontos, mégis azt érzem, hogy a szív, a szeretet a mozgatója mindennek, a szeretet az alapja kapcsolatainknak. És ezt nem én mondom, hanem kétezer éve valaki, aki ezért annyira veszélyesnek tűnt, hogy meg is ölték.

A csakrarendszer középpontja, a spirituális központunk, a legbensőbb énünk, összeköti a fizikai és a szellemi síkot bennünk. A lélek otthona.

Anāhata jelentése szív, de jelenti azt is, hogy ütés nélküli, érinthetetlen.

Bija mantrája a JAM.

A szívcsakra helye a mellkas közepe, a szegycsontnál képzelhető el, a nevéből könnyen következhetünk arra, hogy a szív magasságában helyezkedik el. Színe az ábrázolásokban általában a zöld és szimbóluma egy tizenkét szirmú lótusz, melynek szirmai zöldek, belül pedig a két egymásba fonódó háromszög, azaz egy hatszög jelképezi.

Ide tartozik a szív, a mellkas, a tüdő, a hát, illetve annak csigolyái. Mivel a szív a vérkeringés motorja ide tartozik a vérkeringés, vérnyomás, de a karok, a bőr megfelelő energiaellátásáért is ez a csakra felel.

Eleme a levegő, ez az ami összeköt bennünket, ugyanúgy mint a szeretet. Amit te kilélegzel én belélegzem, amit én kilélegzek te belélegzed. Nincs mese, össze vagyunk kötve, mi mindannyian.

Állata az antilop. Érzékszerve a tapintás.

A szív érzéseinket, a pillanatnyi érzelmi állapotot jól tükrözi, van ami szívdobogtató, van amikor összeszorul a szívünk, sőt van olyan is, hogy megszakad a szív, vagy meghasad. Mivel a légzéssel összefüggésben van, a nyugodt légzés megnyugtatja a szívet. Sóhajts egyet, mély kilégzés és máris tapasztalsz egy elnyugvást.

Ez egy ún. női polaritású csakra, tehát elfogadó, passzív, befelé forduló - jól megérthető ez az analógia, ha arra gondolunk, hogy a nők jobban meg tudnak nyílni, könnyebben ki tudják fejezni az érzelmeiket, fontosabbak nekik az érzelmek, vagy inkább azok kifejezése talán jobban, mint a férfiaknak. A nők életében általában az érzelmek mozgatnak mindent.

Amennyiben a csakra harmonikusan működik akkor tapasztalható nyitottság és együttérzés mások irányába, az adás és az kapás megfelelő arányban van jelen az ember életében. Az elfogadás, a megbocsátás is ide tartozik. A gondoskodás, az odafordulás. A szívvel ismerjük meg a világot, itt már az intellektuális témák kerülnek terítékre.

Nézzük például a szülő és gyermek kapcsolatot - amikor el tudjuk engedni a ragaszkodást a szüleink felé, amikor el merjük fogadni, hogy anya és apa és én nem egyek vagyunk akkor történik a csoda. Viszont elég gyakori, hogy megrémülünk, megijedünk, hogy akkor elveszítjük a szeretetüket is, és ha a támogatását elveszítem akkor elveszhetek. Ha én nem ők vagyok akkor én tulajdonképpen ki vagyok? Nagyon fontos ezért a saját gyerekeinkkel való kapcsolatban, hogy soha ne kapcsoljuk össze a büntetést a szeretet megvonásával, sose függjön a rossz viselkedés a szeretettől. Olyat nem lehet mondani egy gyereknek, hogy nem szeretlek mert rossz jegyet hoztál. Sose vonjuk meg a szeretetet, vagy helyezzük kilátásba a szeretet megvonását.

A szeretet a legfontosabb dolog a világon, ha szeretve vagyunk és szerethetünk boldogok vagyunk. Egyszerű, nem? Szeretet és félelem kizárják egymást, ha átölel minket valaki nem félünk.

A jól működő szívcsakra az igazi, önzetlen szeretet központja. A feltétel nélküli szeretet, az együttérzés, a megértés, az önzetlen segítőkészség helye. Ha a szívcsakra nem működik jól kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat érzelmileg, sebezhetővé válunk és elkezdünk függeni mások szeretetétől, jóindulatától. Az is lehet, hogy visszahúzódunk, szeretnénk szeretet adni, de félünk az elutasítástól és a kudarctól. A teljesen zárt szívnél közönyt, érdektelenséget akár szenvtelenséget, egykedvűséget is tapasztalhatunk.

A jógában nem válogatunk, nincs olyan, hogy őt szeretem és őt pedig nem, feltétel nélküli, önzetlen szeretet gyakorlása a cél, ragaszkodástól mentesen. A hétköznapokban pedig úgy élünk, hogy folyamatosan ítélkezünk, valami viszolygást, elutasítást valami pedig tetszést, lájkot kelt bennünk. Kevés dolog van, ami semleges. Törekedjünk arra, hogy ezen felülemelkedjünk a minősítéseken és ugyanolyan szeretettel tudjunk nézni a hajléktalanra vagy a migránsra, mint a kedves szomszédra. Lokah samastha sukhino bavanthu legyen minden érző lény boldog, ezt a mantrát használhatjuk szeretetünk megerősítésére.

Ha a szívcsakra nem működik egyensúlyban olyan betegségeket tapasztalhatunk, mint a fent felsorolt szervek nem megfelelő működése, de ide tartoznak az allergiák is - ha az immunrendszer valamit veszélyesnek ítél meg akkor túlzottan védekezik, pedig olyasmit ítélt veszélyesnek, ami nem az! Az allergia saját szükségletek megtagadása, a harc önmagunkkal szemben.

Ha a légutakat is érinti akkor a torokcsakra is érintve van. Ha bőr, ekcéma, csalánkiütés, akkor a szakrális csakrához is van köze. Ide tartoznak az autoimmun betegségek, Crohn betegség, az AIDS, a rák, amikor a szervezet nem tud különbséget tenni jó és rossz között, mi az ami hasznos és mi az, ami árt. Szénanátha, megfázás, influenza, fertőzések is ide sorolhatók. "Ne gyere közel hozzám, mert meg vagyok fázva" "Nem adok puszit, mert beteg vagyok". Ide sorolhatóak az egoizmus (amikor csak kapunk és nem adunk), a pánikbetegség, az eltúlzott félelem, az elszigeteltség, a túlzott zárkózottság, de a kegyetlenség is vagy az erőszak és az agresszió (gondolatban és verbálisan is).

Egyből láthatjuk, ha valakiben a szívcsakrában elakadás van: az előreesett váll, a bezáruló mellkas rögtön és szembetűnően megmutatja, ha valaki bezár. Persze ez olaj a tűzre, mert ezáltal a légzés beszűkül, mellkas összenyomódik, rossz lesz a keringés, kevesebb oxigén kerül a véráramba, alacsonyabb lesz az energiaszint. Ha alacsony az energiaszint alacsony az életkedv.

Terápiája legegyszerűbben a zöld szín használata akár ruházatban, akár például úgy, hogy növényekkel vesszük körül magunkat, amik persze folyamatos törődést igényelnek.

Kövek: rózskvarc, smaragd

Bazsalikom, rózsa, kömény

Bármilyen tevékenység, ami a karokkal és a kezekkel kapcsolatos, ölelés, kézfogás, tapintás, tánc, önzetlen munka

Relaxációban zöld szín légzése

Szeretet meditáció - megbocsátás gyakorlása, mindenkinek azt kívánni, hogy legyen boldog

Ganésha mudra, andzsali múdra

Sankalpák: Szeretek és engem is szeretnek. Szeretetre méltó vagyok. Megérdemlem, hogy szeretve legyek. Bízom és bennem is bíznak. Mindig körülvesz támogatás és szeretet. Kérnem kell és a segítség mindig rendelkezésemre áll. A testem erős és egészséges és képes meggyógyítani magát. Szeretem magam. Szabadon és egyenlő mértékben kapok és adok.

Ászanák: hátrahajlások, mellkasnyitások, vállat mobilizáló pózok pl. skorpió, gomukhászana, garudászana, mardzsari

A hátrahajlás a bátorságot is szimbolizálja, félelem nélkül szembe nézni a múlttal, felfedni a sebezhetőségem, ez teszi lehetővé, hogy kapcsolódjak másokkal.

Fordított testhelyzetek! A fordított pózokban lelassítja a jógi a szív működését. Mivel nagy vérmennyiség zúdul a felemelt alsó testből a szívbe, ezért az reflexszerűen lelassítja a szív ütemét. Azt mondják a fordított testhelyzetben eltöltött idő nem számít bele az életbe, visszafelé fordítja az, megállítja az időt, lelassul az élet.

Miután ennek a csakrának az eleme a levegő, ezért itt kiemelt szerep juthat a terápiában a pránájáma gyakorlatoknak.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page