top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Ismerd meg a sötét oldalad - Káli Puja 1. rész

Tegnap volt Kali Puja és én elfelejtettem róla írni, ami azt jelenti, hogy elfelejtettem rajta gondolkodni. Nem véletlen, nehéz téma. Kali Puja Kali istennő tiszteletére tartott ünnep a hinduk körében. Évente egyszer mindig az újhold alkalmával, október végén vagy november elején, a Dívalival egy időben ünneplik. Amíg Nepálban vagy India nagy részén Lakshminak hódolnak ilyenkor, inkább Díválit tartanak, úgy a bengálok vagy máshol Kelet-Indiában Kalival foglalkoznak ebben az időszakban.

Lakshmi ugye a boldogság, a jószerencse, a gazdagság Istennője, Káli más. A másik oldalról közelíti meg, persze ugyanazt.

Káli istennő Siva felesége, Parvati egyik legerősebb megnyilvánulási formája. A halál és az újjászületés istennője. Mint ahogy Siva, Káli is úgy érvényesül, hogy elpusztítja azt, ami van, ami akadályoz minket az úton és segít újrafogalmazni a változást. A hinduk szerint csak pusztulás útján tud létrejönni valami új.

Neve a szanszkrit kal szóból ered, ami időt jelent, használják „az idő legyőzője” értelemben is. A szó feketét is jelent, ezért sokszor feketén ábrázolják. Ő az, akiben minden név és forma feloldódik. Egyszerre látja a múltat, a jelent és a jövőt. C.G.Jung szerint Káli a férfiben élő női lélek megtestesítője. Kezét feltartja és a "Ne félj!" mudrát, kéztartást mutatja.

Káli az az énünk, aki a pusztító, az elképesztő erejű sötét oldalunk. Nem kell mindig a jókisfiúnak és a jókislánynak lenni, Káli abban segít, hogy meg tudd élni a vad énedet is. Sokszor szoktam mondani, hogy szeretnék olyan ember lenni, mint amilyen jógaoktató. Nyugodt, végtelen türelmes, kiegyensúlyozott, okos, visszafogott, világos. Pedig még a jógaoktatónak is vannak negatív gondolatai! Meg kell tudni élni Kálit is!

Van egy barátnőm. Próbál egyensúlyozni. Egyedül neveli a gyerekeit. Sok a munka. Kevés az én-idő. Nagy a felelősség. Sok a stressz. Jógázik, hogy a kezében tartsa az életét. Nagyon küzd azzal, hogy elfogadja, vagy legalább beismerje, hogy vannak negatív gondolatai. Hogy sokszor felemeli a hangját. Hogy elveszti a türelmét. Hogy csapkod, hogy kiabál. Dühös, agresszív, erőszakos. Hogy az anyja kihozza a sodrából. Az anyák tudnak ilyet, de még mennyire tudnak. Hogy az apja nem foglalkozik vele, nem talál támaszt benne, és ettől kétségbe van esve. Hogyan tudja az érzelmeit irányítani, jógikusan minden egyes lépésében reagálni? Ezt kérdezte tőlem. "Találd meg a Káli oldaladat!" - tanácsoltam. A jóga nem arról szól, hogy egész nap mosolyogva, szivárvány egyszarvút lovagolva keressük a megvilágosodást! Látok ilyet, de még olyat sosem láttam, hogy ebből megvilágosodás lett. A jóga szónak van egy olyan jelentése is, hogy erőszak. Hogy nagy erővel teszünk a változásért. Erőszakkal rávesszük magunkat, hogy például minden nap felkeljünk és ráálljunk arra a szőnyegre. Vagy, hogy este hat után már nem eszünk. Vagy, hogy nem engedünk, hogy nem adunk lejjebb abból, amit mi értékesnek gondolunk. Azt mondja Krisna a Bhagavad Gítában Arjunának: Tedd a dolgod! Ne vacakolj, állj oda és csináld, amit tenned kell! Egy jógaászana is ilyen. Erőltetjük. Persze úgy, hogy közben nem ártunk magunknak, az ahimsza az első. De benne maradsz. Akkor is ha kellemetlen, ha nehéz. Kitartod. Tartod. Izzadsz. Nem iszol. Ja és nem nyavalyogsz.

Nem kell mindig mindenkivel kedvesnek lenni, törekedj arra, hogy ne bánts a viselkedéssel senkit, elsősorban magadat nem, de éld meg az érzéseidet először, hogy utána legyen miről lemondanod! Ne fogd vissza magad. Pusztíts, dobd ki, szabadulj meg tőle. Csak így lesz rend. Használd az erőd.

Az elfojtásokból mindig csak a baj van, akkor megakad az energia, felgyülemlik és vagy egyszerre vulkánként kitör belőled vagy betegség formájában mutatkozik meg. Fontos, hogy megéljük és kinyilvánítsuk az érzelmeinket. Nagyon fontos. DE. Most jól figyelj!

A jóga abban segít, hogy általa egyre kevesebb negatív érzelem merüljön egyáltalán fel benned. Egyre kevesebbszer kell zsilipelni és ez a lényeg, érted? Ha már felmerül, akkor viszont tedd a dolgod. Mint Arjuna. Harcolj. Éld meg. Csináld.

Nézd meg Káli képét, karddal a kezében kidugott nyelvvel ábrázolják. Olyan félelmetesen néz ki, hogy aki ránéz már érzi az erejét.

Számomra Káli a megvilágosodás maga. Felszabadít. Megszabadít a felesleges érzelmi hullámoktól. Lenyesegeti azt, ami nem kell. A hiedelmeket, a rossz beidegződéseket, a téves önazonosságot. A tükör. Szembeállít önmagaddal. Káli az az erő benned, ami kiengedi azt, ami az igaz benned, amilyen te valójában vagy. Nem az, ami jó benned, hanem ami igaz. Amit eldugsz, elrejtesz. Amit nem raksz ki a Facebookra. A vad éned.

Káli durva. Sokszor kemény. Udvariatlan. Nem cuki. Nem aranyos. Hibázik. Van, hogy piszok rosszul dönt, van, amit rosszul tud. Mérges. Utálkozik. Éld meg. Szeresd.

Folytatni fogom....

Hari Om Alexandra 🦄🙏

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page