top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga az akadályok elhárítója

Szinte mindenki fél a haláltól. Ez a legősibb félelmünk. Vannak, akiknél állandósul és folyamatosan ott van a szorongás, ezért aztán nem ülnek repülőre, nem szállnak buszra, nem mennek tömött helyekre vagy kietlen tájakra. Nem mennek messze a biztonságosnak vélt otthontól. Mitől félünk ilyenkor igazán? Valóban halálfélelem ez? Valóban az élet elvesztésétől félünk?

Patandzsali a jógaszútrában (II.3.) felsorolja az ún. klésákat, a tudatot beszennyező, azaz az ember életének szenvedését okozó tényezőket. Ilyenek az avidja - a nemtudás, az asmita - az önösség, a rága a ragaszkodás, a dvésa a nemtetszés és végül az abhinivesa – a haláltól való félelem.

Nemtudás azt jelenti, hogy a valóságot félreismerjük és félreértelmezzük, az érzékszerveink korlátozottak, és nem úgy tapasztaljuk, ahogy az van. Önösség azt jelenti, hogy elkülönültségben éljük meg önmagunkat, hogy különbözőnek gondoljuk magunkat a másiktól, mert van egy én-tudatunk. Az ÉN viszont ez az ego uralma. A harmadik és a negyedik, hogy mindent kategorizálunk, fiókokba pakolunk, felcímkézünk.

Az egyik címkét arra ragasztjuk, amit vagy akit szeretünk. Ez a szenvedély, a sóvárgó vágy az élvezetek és a dolgok birtoklása iránt. A másik címkét arra, amit nem szeretünk, ez az érem másik oldala: az ellenszenv, az elutasítás, a gyűlölködés, az utálat. A like és a dislike, a szeretem és a nem-szeretem - mindent ebbe sorolunk. Az ötödik szerintem a legsúlyosabb, mert ez köt meg aztán minket igazán: a félelem. Pontosabban félelem az élet elvesztésétől, annak a mindennek az elvesztésétől, amit tulajdonképpen a tudatunk produkál. Az tudat természete szerint pedig sohasem nyu­godt, mindig izgatott, mindig akar vagy nem akar, kér, vagy nem kér és magának, vágyainak, elvárásainak megfelelően. És itt jön a csapda, és ezért vergődünk szerintem a hétköznapokban, mert amit a tudat ke­res, azt a legritkábban találja meg abban a formában, ahogyan szeretné. Minden mulandó, mondta ki a nagy igazságot Buddha, minden változásnak van kitéve, ezért egy folyamatos, saját magát gerjesztő spirálban őrlődünk.

A jóga abban segít, hogy tisztán láss, hogy elsajátítsd a helyes tudást, hogy rájöjj arra, hogy te ki vagy valójában. Hogy nincs olyan, hogy te vagy én, hogy fölösleges a huzavona, a tetszik és a nem tetszik, az akarom és a nem akarom. Mindezek miatt pedig teljesen fölösleges a félelem és különösen a haláltól való félelem, az élethez való túlzott ragaszkodás.

A jóga az akadályokat hárítja el, a tudati szennyeződéseket eltakarítja az utadból. Többféle eszközt is kínál, nagyon hatékony félelmekkel való munkához például a meditáció. Nagy lehetőség félelem-meditációt végezni.

Tudd, hogy a félelem tulajdonképpen egy pontos iránytű, ami megmutatja, hogy merre van az út. Megkeresed az okokat és akkor arra kell menni.

Ha nem így tekintesz a félelemre, akkor megbénít, lefagyaszt, megakaszt, feltartóztat. Elképesztő ereje van. Minél jobban szaladsz előle, annál jobban áldozattá válsz. Amíg nem nézel jó mélyen a szemébe, addig hajtani fog. Űzni. Ha megállsz, akkor viszont nincs hatalma feletted. A meditáció szembenézés. Csak ülsz és figyeled; nem engeded, hogy tovább kergessen. Egy helyben levés - ez az eszköz a félelem leküzdésére. Abban a pillanatban elmegy, mert a félelemnek az unalmas, ha valaki nincs benne a játékban. Lehull a lepel, és azt veszed észre, hogy idővel minden nehézség és aggódás megszűnik. Ha jól figyelsz, megtudhatod, mit üzent számodra. Mi az, amit rejt. A félelmek nem kisebb dolgot mutatnak, mint az életed célját.

Találd meg a meditációdban, te mitől félsz, bukj alá, menj bele, merülj alá, add át magad. Jöjj rá, hogy mi az ami megköt, ami visszatart. Lehet, hogy a legnagyobb félelmed a halál, de akkor az azt jelenti, iszonyú nagy igényed van élni, élvezni az életet és valamiért nem teszed meg. Nem a haláltól félünk ilyenkor, hanem, hogy nem élünk igazán! Vagy ha a magánytól félsz, hogy nem szeret valaki úgy ahogy és nagyon, akkor is egy elfojtott életet élsz, akkor te magadat nem szereted talán? Ne más iránt kötelezd el magad először, hanem magad iránt!

Minden félelem arra utal, hogy nem éled a dharmád, az igazi életfeladatot nem találtad még meg. A jóga elhárítja az akadályokat és rá fogsz jönni, mi a te dharmád.

Tudd, hogy a valóságnak hitt világ félelem.

Ami miatt egyedül vagy az a félelem.

A ragaszkodás félelem.

Az utálkozás félelem.

Ami megöl, az a félelem.

Semmi sem tart örökké. Semmi. És minden változás.

Gyakoroljunk fáradhatatlanul!

Namasté,

Alexandra

🙏📿

A képen Ganesha isten látható, az akadályok elhárítója, szerezd be a szobrát, vagy rakd ki a képét, segíteni fog ebben a folyamatban.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page