top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga átváltozás

Az egyik legnehezebb dolog elfogadni, hogy minden az életünkben változásnak van kitéve. Hogy semmi sem tart örökké. Semmi sem állandó. Sem egy szerelem, sem egy munkahely, de még a fiatalságunk sem. Csakúgy mint a szerepünk, vagy a jelenlegi élethelyzetünk. Ha jó, ha rossz. Pár napja arról írtam, hogy a leggyakoribb bénító félelmünk az élet megszűnésétől való félelem. A változás azért bizonyos rend és ritmus mellett zajlik. Ez a szép benne. A változás jó és kell. A rendszere pedig ól megfigyelhető és elemezhető. Egy következő nagyobb ciklus tél végén kezdődik, amikor a Nap a Halak jegyében jár. Ekkor nagy összecsapásra készülődik tél és nyár, a sötétség és a világosság, a múlt és a jövő. A tavaszi napforduló utáni első újhold az, ami meghozhatja a tényleges változást bennünk. A tél, a hideg ilyenkor még uralma teljében van, ám már vannak jelei, hogy a körforgás nem áll meg. Mivel ez a legalkalmasabb időszak a változás megfigyeléshez, ezért farsang idején Palkonyán lesz a következő Útközben jóga-elvonulás, amikor ellátogatunk Mohácsra is.

Nem véletlenül választottam ezt az időpontot és ezt a helyszínt, hiszen a busójárás egy olyan rituálé, amelyet nagyon jól be tudsz emelni a jóga gyakorlásodba. Itt élünk, ebben a kultúrában, ezért nem csak az indiai vagy más keleti hagyományokat használom a tanításhoz, amik egyértelműen a jógához köthetők, hanem szeretem a hazai, szellemi gyakorlatokat is beleoltani abba, amit úgy hívunk jóga.

A táborban nem kevesebbre vállalkozunk, minthogy megvizsgáljuk magunkban a ciklikusságot, a változás jegyeit, fizikai és spirituális értelemben is. A ciklikusság nem csak a nőkre jellemző, bár náluk a menstruáció miatt könnyen tetten érhető. A menstruáció egy nagyon jó jelző, egy iránytű, hogy milyen állapotban vagyunk. Ha kibillent, ha valami nincs rendben vele, akkor meg lehet fejteni, mi az, ami eltolódott bennünk és mit kell tennünk annak érdekében, hogy helyre álljon az egyensúly. De a férfiak is ki vannak téve a változásnak, csak teljesen más rend mentén, ezt is megnézzük.

A kibillentségek megítélésében az ajurvédát hívjuk segítségül.

A gyakorlásban az átváltozás megfigyelésére a busóktól ellesett maszkot készíthetsz. Ténylegesen átváltozol. Más leszel. Valaki más. Megtapasztalod, ki vagy valójában. A maszk mögé bújt busók nagyon izgalmas figurák, nem vonatkoznak rájuk a hétköznapok szabályai. Nincsenek korlátaik. Nem kell viselkedniük, megfelelniük. Persze végig szigorúan bizonyos keretek között tartjuk ezt a másságot, az ahimszá, azaz a nem-ártás elveit figyelembe vesszük. De ilyenkor a térre, az időre és a tettekre egy különleges, egyfajta felfüggesztett állapot lesz jellemző. Az inkognitó, a maszk alatti „másik világ” egy sajátos tudatállapotra, a transzformáció megélésére ad egy fantasztikus és egyedülálló lehetőséget. Ezért lett a téli elvonulás témája a

V Á L T O Z Á S.

Hogyha megfelelően elbúcsúztatod a telet, azaz megtanulod elfogadni azt, hogy minden változás, akkor képes leszel lezárni a múltat és kellő alázattal és nyitottsággal köszönteni a tavaszt, azaz a jövőt, az oltalmazó és teremtő időszakot. Akkor történik a csoda benned. Mert ez az, ami vár rád.

Csak légy résen és gyakorolj fáradhatatlanul.

Namasté Alexandra

Részletek a táborról itt: Téli jógaelvonulás Palkonya/Mohács

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page