top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga újrakezdés

Amikor megszakad a kapcsolat két ember között, olyan érzés, mintha egy darabot vágtak volna le belőled. Hiszen az a darab addig oda volt nőve. Tévesen annyira tudunk azonosulni a másikkal, hogy szinte összenő két ember egy érzelmi kapcsolatban. Nincsenek határok. Aztán vége. Félsz. Olyan ősi félelem törhet föl ilyenkor a mélyből benned, hogy az elemi erővel földhöz vág, letaglóz, megbénít. Ezért nehéz az elengedés, mert a félelem köt még a másikhoz. Mérhetetlen bizonytalanság lesz ilyenkor úrrá rajtad. Úgy fáj az a seb, hogy alapjaiban beleremeg az életed. És hogy meddig fogsz félni? Addig amíg nem érzed ugyanazt a megértő, feltétel nélküli szeretetet amit, amikor gyerek voltál, gyerekként kaptál. Ez a odaadó szeretet lesz az, ami újra biztonságot ad. De mi van akkor, ha ezt te gyerekként nem kaptad meg? Ne fecséreld el az időd, azzal, hogy vádolod a szüleidet, hanem nincs mese, teremtsd meg magadnak. Most!

Az első lépés az, hogy te kezded. Szeretettel és odaadással fordulsz te mások felé. Nem vársz másra, hogy szeressen. Újra megteremteni a biztonságot és ezzel csökkenteni a félelmeket egyféleképpen lehet nagyon hatékonyan: arra hátat fordítani, viszont a másik irányba meg odafordulni. Lehet a másik irány a saját gyerek, lehet egy barátod, egy ismerősöd, egy kollégád, akár egy eddig idegen. Érezd meg, hogy milyen biztonságot ad, ha kapcsolódsz tudatosan és szorosan, önzetlenül újra valakivel. Bárkivel, de úgy rendesen. Ha újra elkezdesz hinni, akkor újra tudsz bízni. A valahova tartozás érzése hiányzik belőled egy kapcsolat végén. Az fáj. Ha tudsz újra bízni a valahova tartozás valóságában, akkor a félelem engedni fog a szorításából és akkor, de csak akkor jön el, aki téged azzal a szeretettel, amire vágysz, visszaölel.

Ki kell nyílnod ahhoz, hogy be tudj fogadni!

Mircea Eliade, román vallástörténész, több alapmű, vallástörténeti és szellemtörténeti könyv írója - nekünk egyébként a Buddhista Főiskolán kötelező olvasmány volt több műve is, ezért is ajánlom őt szeretettel - írja A JÓGA című könyvében, hogy addig nem mehet végbe a megszabadulás, amíg az ember előbb el nem vált a világtól, ha kezdetként nem húzódott vissza attól a kozmikus körforgástól, amely miatt eddig soha nem sikerült magára találnia, sem a maga urává válnia. Ez a jóga. Csináld és megérted, hol vagy te. A fájdalom csak akkor fog csökkenni, ha újra magadra találsz. A lehetőség ott van benned, sose mást okolj, sose másban keresd.

Gyakoroljunk fáradhatatlanul!

Hari OM, Alexandra

U.i.: Eliade ma lenne 112 éves. 🙏

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page