top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga egyszerűség és tisztaság

A védikus szemlélet négy világkorszakot különböztet meg, amelyek időrendben követik egymást és ciklikusan váltakoznak. Jelenleg a Káli-jugában élünk, amely egyébként már jó régen tart, Kr.e. 3102-ben kezdődött. A jugák a tudat állapotát mutatják meg. Az adott korban hasonló mentalitású emberek születnek, akik az adott korszakra jellemző életfeladatokat valósítanak meg.

Az első a Szatja-juga, a tökéletes erény korszaka volt, amikor nem volt rosszindulat, bántás, nem volt vita, sem gyűlölet, kegyetlenség, sem irigység sem féltékenység. Nem létezett félelem és szenvedés. Az élet egyszerű volt és az egyszerűség boldogsághoz vezetett. Aztán jött a Tréta-juga, az áldozatok kora, ekkor még az embereknek fontos volt a tiszta, erényes élet, az igazság, de már megjelent a bűn. Aztán következett a Dvápara-juga, az erényesség tovább csökkent és az érzéki élvezetek egyre inkább előtérbe kerültek. A negyedik korszakot éljük most mi, a Káli-jugát.

A korszakra jellemző, hogy a szellemi gyakorlatok száma radikálisan lecsökken, az erényes élet és az áldozati tettek ritkaságnak számítanak. Bonyolult életek, betegségek, fáradtság, kimerültség jellemzi hétköznapjainkat, a nyugtalanság. A korszak remek táptalajt nyújt a negatív érzelmeknek, mint a düh, a vágy és a ragaszkodás. Az isteni erények, a hit, a remény és a szeretet, elvesznek. Utat tör magának a szellemtelen élet, a vallástalanság. A materializmus, a matériában, az anyagban való hit megerősödik. Amit az érzékszervek nem tapasztalnak, azokat tagadjuk, azok léte egyszerűen nincs számunkra, ezért felerősödik azok értéke, amiket igen.

Nincs tisztaság, egyszerűség, nincs kegyesség, könyörület és vezeklés. Nincs lemondás. Eltűnik az együttérzés. Az erkölcs háttérbe szorul. Nő az erőszak, a durvaság, a viszály, az alantasság. A bizalmatlanság. Hatalmi harcokat vívunk egymással. Egyre nagyobb és több a képmutatás, a hazugság. Csökken az emberek fizikai ereje, az erőkifejtést gépek veszik át. Megbomlik az egyensúly, hanyatlik a világ. Egyre sötétebb korban élünk.

Ez a világunk, Káli világa, ez van. De mégis, mit tudunk tenni egyéni szinten? Az ár van, az történik, azon nem tudunk változtatni. Két lehetőség van. Sodródhatunk az árral és közben egyre rosszabbul érezzük magunkat. Vagy keresünk valamit, amire ki tudunk mászni és egy számunkra megteremtetett kis szigeten fenn tudunk maradni. Akkor is sodródunk, de ami fontos: nem süllyedünk el. Fennmaradunk. De hogyan?

Mindig a jóga mindenre a válaszom, persze. Keresd meg magadban az istenit, az önvalót. Ami eredendően tiszta, egyszerű, ragyogó. Aki tökéletes. Tartsd be a jámákat, a nijámákat, azaz a jóga magatartási és erkölcsi előírásait. Gyakorolj. Ászanákat, légzőgyakorlatokat. Figyeld az érzékszerveidet, végezz koncentrációs gyakorlatokat. Meditálj. Ez vezet a megszabaduláshoz, ez a jóga nyolc lépcsőfoka.

Konkrétabban? Változtass az életmódodon! Kezd az étkezéseddel. Étkezz egyszerűen, rendszeresen, fogyassz tiszta, egyszerű ételeket, kerüld az újramelegített ételt, minél kevesebb összetevőből készíts ételt, hagyd a bonyolult és különleges összetevőket, színeket, fűszereket. Öltözz egyszerűen, tisztán, kerüld a feltűnőséget. Fogalmazz egyszerűen és tisztán, hagyd a körmondatokat, legyél egyenes és világos. Az otthonod rendezd be egyszerűen és letisztultan, tartsd is tisztán. Ne tárolj fölösleges dolgokat. A testedet ne cicomázd fel, de edzd, tartsd erejében és tisztán. Ne engedd az energiákat benne felhalmozódni, mert azok amát, mérgeket termelnek. Engedd el a felesleget, végezz tisztító gyakorlatokat, böjtölj. Csinálj meg, amit csak lehet saját erődből. Menj kirándulni, sokat ki a természetbe. Nézz fel esténként a csillagos égre, napközben a felhőkre, nézz a napba. Sétálj tó partján, szívd magadba a tenger illatát, menj fel a hegytetőre, be az erdőbe, feküdj le a fűbe. Öleld meg a fát, sarazd be a kezed.

Egyszerűség és tisztaság - ezek vezéreljenek.

Nem lehet olyan nap az életedben, amikor nem vagy résen, amikor engeded, hogy magával rántson az ár, mert az mindent el fog követni, hogy úgy legyen. De te nem az ár vagy. Viszont mindenben benne vagy, és minden benned van. Minden megoldás, az egész világ ott van benned.

"Ez a parányi a mindenség lényege, ez a Valóság, ez a Lélek, ez vagy Te. Tat tvam asi."

Gyakoroljunk fáradhatatlanul!

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page