top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga erőgyűjtés

Számomra egy átlagos hétfő reggel. Na jó, a Péterek névnapja van, de amúgy semmi különös. Nincs telihold, se újhold, se jegyváltás, se semmilyen nagy esemény. A szél se fúj, esni se esik. Mozdulatlan minden. Na ilyen egy tipikus nap a Bika havában, tökéletes arra, hogy ezt tudatosítsuk. Ez a gyarapodás. A jelmondat: "Sokasodjék az én".

Ám látszólagos csak a mozdulatlanság, nagyon sok minden történik a háttérben, de észrevétlenül. A Bika az erőgyűjtés hava. A mélyben, önmagunk legbenső zugaiban zajlanak a folyamatok. Ha azt vetted észre, nehezen tudsz most dönteni, nehezen mozdulni vagy lépni, mintha egy helyben toporognál, vagy nem találnád a helyed, ne csodálkozz, a türelmet és a kitartást tanuljuk most. Viszont semmi sem tart örökké, emlékeztesd magad, hogy minden változás.

A bika az ősi bikakultuszból került a hagyományba, ő a férfierő és a nemzőképesség szimbóluma. Nandi (नन्दि) Síva hátasállata, az igazság és az erő megjelenítője. A szó a tamilból jön és jelentése növekedni, gyarapodni, megjelenni. De a szanszkritban boldogságot, elégedettséget, kiteljesedést is jelent. A hagyomány szerint Síva és Párvati nászajándékként kapta a nagy fehér bikát, amely később Síva őrzője lett a démonok ellen vívott harcában. Nandi sok mindenben hasonlít a gazdájára: erős, bátor, szenvedélyes, de szenvedélyét képes féken tartani. A hinduk, hogy részesüljenek a termékenység és a bőség ajándékában, szobrát színes virágfüzérrel díszítik.

Biztonság, stabilitás, az alapok megteremtése - mi vagy ki az, amire vagy akire számíthatok, mi az, amim van, amivel gazdálkodhatok, és mi az, amiből több, más vagy nagyobb kell. Nők esetében feltárható, hogy kire támaszkodhatnak, megvizsgálhatják, hogy maguk vannak-e vagy van-e a háttérben valaki, akinek biztonsággal nekidőlve együtt haladhatnak. Hol száll el a nő ereje, illetve hol vagy ki mellett tud töltekezni. A férfiak pedig most megkapják, szembesíti őket az élet, hogy bizony az ő feladatuk az alapok megteremtése, álljanak bele, a biztonságot ők kell, hogy nyújtsák. Szembesülhetnek erősségeikkel, gyengeségeikkel, elszánhatják magukat arra, hogy tesznek a férfierejük kiteljesítéséért.

A bikához tartoznak egyébként a torok, a testben lévő nedvek, a szövetekben és szervekben elraktározott tápanyagok is. Ha nem vagy résen, akkor most könnyen fölösleget halmozol fel. A fizikai test szintjén súlyfelesleget, a zsír és a háj abszolút ebben az időszakban növekszik igazán, szellemi, azaz a tervek szintjén pedig túl sok dédelgetett álmot. Márpedig annyit gyarapíts, amennyire szükséged van, semmi esetre sem többet. Viszont sose elégedj meg kevesebbel.

A megerősödés heteit éljük, a teremtés itt, éppen most zajlik bennünk, ez a növekedés, a kiteljesedés korszaka, ami sokszor nem látványos, mert nem egyik napról a másikra történik. Amin eddig dolgoztunk, az most felgyülemlik bennünk. Egyrészt a fizikai test masszívvá tételére van lehetőség, másrészt a szándékok, a célok szilárddá tételére. Lassú víz partot most. A Bika nem tesz hirtelen mozdulatokat, Sívát lassan, viszont erővel és megtartva viszi a hátán.

A túlsúlyosok nehezebb helyzetben vannak, extrán figyeljenek az étkezésekre. Ami most rájuk kerül, azt bizony piszok nehéz lesz később leadni. Amit beraktároz a test (és az elme), ahhoz bizony nagyon fog ragaszkodni, nehezen tudja majd elengedni. Az étkezés ideális ideje este 6 óráig tart, ha ez nehezen megy, akkor legalább kerüld a napnyugta után történő étkezést, hiszen az előtte elfogyasztott tápanyagok tudnak csak kellően lebomlani, ideálisan hasznosulni és megfelelően eloszlani a test szöveteiben. A sovány alkatúaknak viszont eljött az idő a táplálásra, most könnyebben juthatnak erőhöz, energiához és nem is veszítik el egyhamar azt.

A Bika eleme a föld. Most le tudsz szállni a tudatalattiba és fel tudod tárni mindazt, amit jó mélyre ástál magadban. Most elbírod, amit találsz. Erőd is lesz szembesülni azzal, amit a fényre, a felszínre hozol, amit tudatos szintre emelsz.

„Aki dudás akar lenni / pokolra kell annak menni / ott kell annak megtanulni / hogyan kell a dudát fújni."

Szállj alá az alvilágba, mint Fehérlófia, tudatod legmélyebb tartományaiba és vívd meg a harcot a rajtad elhatalmasodó ártó erőkkel. A sárkány az ego szimbóluma. Megtalálod a mélyben a kincseket is, az értékeidet, amiket elrejtettél magad elöl, a képességeidet, amikről lehet, már megfeledkeztél. A gyakorlás mindig kiemelt jelentőségű, de különösen az ebben a hónapban.

Nyugalom. Minden jó.

Namasté, Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page