top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga biztonság

Most hogy az Újhold és a Nap is a Bikában van a biztonság kérdésköre kerül előtérbe. A: Mi a jó nekem? A Bika uralkodó bolygója a Vénusz, ami nem tágít, nem hagy békén, a tökéletes elégedettséget keresi.

Életed mely területén érzed még mindig bizonytalannak magad? A biztonságérzeted a stabilitásodon múlik és lássuk be, ezt a stabilitást most nem könnyű kielégíteni. El kell tudnod fogadni, hogy az élet része a változás.

Arról már beszéltünk, hogy a Bika egy lassú jegy, a hosszú folyamatok, az érlelő gondolatok, a kivárós lépések. Csak semmi kapkodás. Szinte bele is ragadsz az életbe, nehéz mozdulni, de közben ez fontos most. Tekints úgy erre az időszakra, mint amikor nem autóval vagy busszal mész haza, hanem egyszerűen hazasétálsz. Csináltál már ilyet? Hagyd a rohanást. Megfigyeled, hogy hol jársz, megvizsgálsz minden részletet. Fölnézel, a házak ornamentikájában is gyönyörködsz. Továbbnézel és rácsodálkozol az égre. Elfogadod, ami ezzel jár, hogy hosszú az út, hogy veri az eső az arcod, vagy verejtékezel a meleg miatt. De így és csak így van lehetőség a változásra. Ha túl gyorsan élsz, nincs időd megfigyelni magad, nincs idő rátekinteni magadra, késztetéseidre, lépéseidre. Olyan ez, hogy választasz, egyben lenyelsz egy szilvás gombócot, vagy szépen, lassan, ízlelve, megrágva eszed meg. Nem kell semmit siettetni, ha mégis próbálod, akkor fájni fog, add fel ezt most. Ezt én most nagyon kapom, 3. napja úgy fáj a torkom, hogy alig tudok beszélni, nyelni és mozdulni. (Bizony a torok a Bika.)

Kitartás! Fürdő, hosszú séták, feküdj le a fűbe és persze állj vagy ülj rá a matracra, lassú, statikus mozgás. Váltott orrlyukú légzés. Meditáció. Érezd át a bizonytalanságot és gondolkozz el rajta, miért érzed úgy, hogy nem vagy biztonságban. Hol van a blokk a testben, mely testrésznél, mely csakránál, mik azok az érzelmek, emlékek, traumák, amik visszafognak. Ki az, aki nem enged tovább? A Bika attól is egy csodálatos jegy, hogy rendkívül kitartó, soha, de soha nem adja fel az álmait, addig alakítja úgy az életét, amíg el nem éri céljait. Emlékszel? Totális kielégülés - ezt keresi, soha nem elégszik meg kevesebbel. Akár Bika vagy vagy nem, ezek a hetek a tegnap esti újholddal ezt piszkálják fel benned, mi vagy ki az, amit vagy akit még el kell engednem, ahhoz, hogy tovább tudjak lépni. Mit cipelsz még mindig magaddal, amit le kellene most már tényleg rakni? Most a lehetőség adott, az élet, a szabadság csak rád vár!

A jóga ebben segít, szembesít a gyengeségeiddel. Ahogy most érzel, gondolkodsz, cselekszel, arra jobban rá tudsz nézni és ha nem tetszik, akkor később lesz lehetőséged változtatni. Később. Nem a Bikában. Ha sikerül elfogadnod magad olyannak, amilyen vagy sokkal könnyebben találod meg külvilágban a békét.

Listázd a rossz szokásaidat, mintákat, beidegződéseket, a hiedelmeket, hogy mi az, amiről azt gondolod, neked nem megy. Olyan könnyelműen ítélkezünk magunk felett, mint például: képtelen vagyok párkapcsolatban élni, én úgyse találok párt, jó munkahelyet, jó lakást. Vagy úgyse vagyok képes diétázni, életmódot váltani, sose lesz elég pénzem, én képtelen vagyok lerakni egy rossz szokást. Nekem nem megy a gyertya, a fejállás, de még előre se tudok hajolni. Berakod a fejedbe és garantálom, úgy is lesz. Én ilyen és ilyen vagyok, kész, slusszpassz. Hát nem! Senki sem ilyen vagy olyan, csak a karma törvényének, ösztönkésztetéseinek megfelelően cselekszik. Ha nem érzed így jól magad most tudd meg pontosan miért, tárd fel az életed! Írd fel egy lapra a hiedelmeidet, a programjaidat és meglátod, ha látod őket világosan, feketén-fehéren, elveszítik erejüket és nem bántanak tovább. Kinek akarsz megfelelni, mire vársz?

Ne fogd vissza magad, csak kíméletlenül.

És őszintén. ;)

Jó gyakorlást!

Namasté, Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page