top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga élni akarás

Egy pár napig kivontam magam a hétköznapokból, a torokgyulladásom olyan súlyos lett, hogy nem tudtam még gyakorolni sem. Csak egyet. A hasi légzést. Azt hiszem, a hasi légzés volt most az, ami "megmentette az életemet".

A Napfonat (Manipura - a drágakő városa) csakra helye a hasi terület. Itt van az akarat, az életerő székhelye, a megfelelő és egészséges önbizalom, önértékelés, öntudat központja. Az ÉN Vagyok - létezem, van jogom itt lenni és önérvényesíteni. A köldökközponton keresztül egy aktív, kifelé irányuló, férfi-minőségű energia nyilvánul meg bennünk, belőlünk. Itt dől el, hogy szabadjára tudod-e engedni a belső harcost. Ez a csakra felelős azért, hogy mennyire vagy képes kiállni magadért, az igazadért, akár harcba szállni és nemet mondani másoknak. Akinek alulműködik ez a csakrája az a saját erejétől fél.

Te mennyire engeded, hogy mások uralkodjanak feletted? Mennyire becsülöd magad? Túlzottan megalázkodó, engedékeny, függő személyiség vagy? Túlzottan alámész másoknak, megadod magad, akkor is ha tudod, sőt mindketten tudjátok, hogy az nem helyes? Gyakran vagy erőszakos, hatalmaskodó partnerek mellett párkapcsolatban vagy munkatársak oldalán? Sokszor gondolod azt, hogy "én nem vagyok méltó, nem vagyok elég jó”? Akkor ez az írás neked szól.

Tudd, hogy nem jó működés esetén a csakrát elzárja egy érzelem, egy negatív gondolat, minta, szokás. Ezt a csakrát a szégyenérzet zárja el. A saját magunkban való csalódás. Gondold át, jogos-e a szégyenérzet, valóban csalódtál-e magadban vagy ez egy kívülről rád rakott nyomás. Egy hamis kép, egy látomás. A köldökcsakra rossz működése gyakran azért mutatkozik meg, mert félsz, hogy ha kifejezed a nemtetszésedet, akkor elveszíted a másik szeretetét. Persze mindez nagyon messziről jön, ezt gyerekkorból hozzuk általában mindannyian.

Ha összeugrik a gyomrod, fáj a gyomrod, szúr a gyomrod, ég a gyomrod - ezek mind jelek, hogy a csakra nem megfelelően áramoltatja a pránát a testedben. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a fizikai fájdalmon túl a feszültség, azaz a stressz hatására egyéb tünetek is megjelennek, hiszen a keringés nem megfelelő.

Eddig főleg arról beszéltünk, hogy mi van, ha ez a csakra alulműködik, de sajnos túlműködni is tud. Az érem másik oldala ez, hiszen a Manipura csakrát túlműködését a túlzott énközpontúság, az egoizmus, az önzőség, másokon történő átgázolás, másokon történő uralkodás jellemzi. A munkamánia is ide tartozik. A gőg. A felsőbbségérzet. A túlevés vagy az étkezés túlzott jelentősége. Vannak olyan emberek, akik csak az evésről képesek beszélni, ott biztos lehetsz benne, hogy ezzel a csakrával valami nem stimmel. Ha most lenézel a pocakodra és nem tetszik, amit látsz, mert túl nagy (vagy túl puha/puhány - az az alulműködés) akkor bizony itt van némi dolgod. De ide tartozik a túlérzékeny ember is, aki nem bírja a kritikát, a gyakran erőszakos, az agresszív, a hangos, aki erőből kommunikál vagy dühkitörésekkel reagál. Sőt, akár lehetnek szadista vagy mazochista hajlamai is.

Az ilyen ember meg van róla győződve, hogy csak tevékenykedéssel (aktivitással) teheti magát szeretetreméltóvá. Mivel azt gondolja, önmagáért nem szerethetik, ezért agresszióval kompenzál.

Ha tehát itt dolgod van vagy amikor legyengülsz és beteg leszel, ahhoz, hogy az életerődet beindítsd, hogy a lángot újra belobbantsd, hogy legyen erőd hinni benne, hogy minden jó lesz, egyszerűen az életigenléshez nagyon fontos lesz ennek a csakrának az aktivizálása.

Az egyik legjobb gyakorlat, amit akár egyenes háttal ülve a munkahelyeden is tudsz végezni, a hasi légzés. Egyrészt stresszcsökkentő hatása van, másrészt energetizálja a hasi területet. A japán harcosok harakirit követnek el, hason szúrják magukat, ha úgy érzik, nem tudnak tovább élni, hiszen tudják, ez az én, a hamis egó központja, saját énjüket így tudják csak megszüntetni. Amikor ide lélegzünk koncentráltan, akkor az ellenkező hatást érjük el. Az élni akarást, az erősödést, a megfelelő önbizalmat tudjuk helyreállítani és elérni a légzés által.

A belégzésnél a hasba lélegezzünk be, anélkül, hogy a mellkas megmozdulna, ha szükséges tedd a jobb kezed a köldöködre, a balt a mellkasra, így tudod ellenőrizni, hogy valóban a hasba lélegzel. Mély belégzés, hosszú kilégzés. 4-5 percig is akár végezhető az elején ez a gyakorlat, később akár tovább is. Figyeld meg milyen hatással van az elmédre! A nyugtató-lazító hatást egyből érezni fogod, ami sokáig fenn is marad. Ha szükséged van egyet "fújni" bátran alkalmazd ezt a légzéstechnikát. Vigyázz, ne lélegezd túl, ez egy normál légzés, nem szabad erőltetni. Ha bármit tapasztalsz, ami kellemetlen, szokatlan (pl. szédülés) akkor azonnal hagyd abba, pihenj pár lélegzetet, majd kezd újra. A lassú, mély légzés a megnyugvásáért felelős paraszimpatikus idegrendszert, valamint a hangulatszabályozásban szerepet játszó szerotonin hormon termelését aktiválja.

Amennyiben a Napfonat csakra kiegyensúlyozott, azaz megfelelően forog és áramlik rajta keresztül a prána (az életerő) – az személy tiszteli önmagát és másokat. Erős személyiség, spontán, fölszabadult, másokat inspirál, vezet, viszi a fáklyát, olyan, akit mások szívesen követnek, hiszen bizalmat gerjeszt, képességeket mutat, erőt sugároz ki.

Légy hát te is tettre-kész, kezd el még ma a hasi légzést, akár alul, akár túlműködik ez a csakra, mindkét irányba nagyon jól hat, hiszen harmonizálja a működését. Higgy magadban, higgy a saját erődben!

Gyakoroljunk fáradhatatlanul!

Namasté,

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page