top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga változás

"A változástól nem kell soha félni. Inkább örülni kell neki. Változás nélkül soha semmi nem nőne, fejlődne és virágozna ebben a világban és soha senki nem mozdulna és válhatna azzá az emberré, akivé válnia kell."

Mindannyian céllal születünk. Dharmával, életfeladattal. Az embernek megtalálni a dharmáját a legnagyobb elégedettség, akkor érzed azt hogy kicsattansz: egyszerre vagy boldog, szabad és önmagad. Néha lehet ilyet érezni egy ászanában, meditáció közben vagy egy légzőgyakorlat alatt is meg lehet találni. Egyetlen röpke tökéletes pillanat, amikor valahogy minden kisimul, összeáll és csak annyit érzel: igen, ez az! Minden rendben van. Minden úgy van jól, ahogy van. Addig viszont rögös az út. Tele buktatókkal, fájdalommal, sérülésekkel. De azok csak azért vannak, mert rossz felé mentél. Ha valami nem jó, akkor ezek a jelzőtáblák, hogy ne erőltesd, menj másfelé. Mint a gyakorlásban, fáj, szúr, nagyon kellemetlen? Akkor gyere ki belőle, pihenj, szusszanj, majd próbáld újra, próbáld másképp! A változás, az átváltozás nem könnyű feladat. Másképp csinálni, mint eddig nagyon, nagyon nehéz. Mert szerepeket játszunk. Úgy csinálunk mintha. Én ezt tartom a legnagyobb erkölcstelenségnek. Olyan, mintha eladnád magad. Félelemből, önbizalomhiányból, önszeretet hiányból. Megfelelni másoknak és nem önmagadnak a legrosszabb választás és mindig stresszt és szorongást fog okozni. Lenyomni, elnyomni azt, aki te vagy valamilyen elvárások vagy megfeleléskényszer miatt a legrosszabb döntés. Nem csak akkor fognak szeretni, ha olyan vagy, ahogy ők akarják! Minden mindig a szeretetről szól. Minden.

Tegnap beszélgettem az óra után valakivel arról, hogy igen, mindig minden úgy történik, arra tendál, hogy elromoljon. Ez a természete, így működik az élet. A három dosha, a három ártó energia közül az egyik mindig túlsúlyba akar kerülni. Valakiben túl sok a tűz, a pitta? Még több csípőset fog kívánni és enni, mert a tűz lobogni akar, élni, érvényesülni. Neki ez a dolga, hogy ő nyerjen! Nem egyensúlyra törekszik az energia, hanem uralomra. De itt jön a jóga és az ajurvéda, az élet bölcsessége és persze az ember. Aki szerencsére egy olyan tudatos lény, hogy meg tudja zabolázni az energiákat, egyensúlyt tud teremteni. Például észreveszi, hogy az egyik energia elszabadult és tesz a változásért, visszafogja mondjuk a tüzet. Mert ha egyensúly van, akkor egészség van. Ha egészség van, akkor meg lehet tenni a változásért. Mind ebben őrlődünk. Mind. Mindegy, hogy most állsz rá először a matracra, egy ideje gyakorolsz már, vagy mint én, tanítod. A különbség talán az, hogy nálam már elég egy figyelmetlenség, egy eddig szőnyeg alá söpört érzelem vagy gondolat és durván borul a rendszer. Mert a jóga nem enged, aki egyensúlyban van, azt billenteni akarja egyből vissza. Erőteljesen szól és tanít, hogy hé, gondolkozz már el, állj meg és tudd, hogy mit miért teszel. Hogy csinálhatnád másképp. Hol van elmaradásod. A jóga kényszer, erőszak, igen létezik ilyen fordítása is. Mert senki sem tökéletes. Sajnos még a jógaoktató sem, még Iyengar sem, de még a Dalai Láma sem.

Hogy elpazarlod az időd vagy mozdulsz, ahogy Iyengar mondja, és a legjobb önmagaddá válsz, egyedül rajtad áll. Bízz! A jóga és az ajurvéda többmillió embernek több száz, sőt ezer éve segít ebben, mint a lámpás, vezet utadon.

Mindig minden azért van és ezt tényleg hidd el, hogy te változhass és önmagaddá válhass.

Gyakoroljunk fáradhatatlanul, Hari Om Alexandra

Ha jönnél velünk a táborba, a részleteket itt találod, erről lesz szó: Tavaszi evezős jógatábor I Cesky Krumlov - Átalakulás

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page