top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga az EZ VAN

Vannak olyan napok, mint a mostaniak. Többetekkel beszélve valami gátoltság, gátlás érezhető, blokkok, mintha nem haladna előre semmi. Akadályozást, akadályoztatást érzünk. Ilyenkor mindig jusson eszünkbe a jóga célja: az elme hullámainak a lecsendesítése, szanszkritül: citta vrtti nirodha. Így és csak így érhető el a belső szabadság, az a belső szabadság, ami nincs kitéve a külvilág ilyen vagy olyan történéseinek. Amikor nem szomorít el, nem akaszt ki, nem tesz boldogtalanná, amit tapasztalsz, amit hallasz, amit látsz. Amikor nem azt mondod, majd jól leszek, nem kihelyezed a jövőbe azt az állapotot, amiről elgondolod, hogy jó, amiről álmodozol, hanem jól vagy. Most és mindörökké. Ha esik, ha fúj, ha kék az ég, ha szürke. Az egyik kedves és szeretett tanítványom, barátnőm, Nóri a most hétvégi jógatáborban megfogalmazta az Útközben jóga új szlogenjét: EZ VAN. Ilyen egyszerű. Nevettünk, de közben igaza van, mert én tényleg sokszor mondom ezt. Ez a jóga lényege, az EZ VAN állapot megteremtése. És ez kicsit sem beletörődés. Ez nem a legyintés, hanem a semlegesség. A nem belevonódás.

Eljössz a táborba és kényelmetlen az ágy, van még valaki idegen rajtad kívül a szobában, na ráadásul még horkol is, nem olyan az étel, a szék az étteremben, a világítás, nincs rizstej, túl édes a tea, hideg a leves, a fránya patak csordogál, a madarak túl hangosak, túl korán kell kelni, miért van 10-kor mauna, túl nagy a csend, hideg a terem, túl meleg a terem, messze van a terem, túl nagy a terem, túl kicsi a terem, ez nem is terem, ez egy istálló, ez egy tornaterem, gyalogolni azt sokat kell, sok a fű, fúj a szél, jön a bogár, á egy pók! Tűz a nap, esik az eső, besüt a nap, túl sötét van, túl világos van, hangos a zene, halk a zene, miért van zene, miért nincs zene, ja és az egyik kedvencem: büdös a füstölő! Ágrhhhh. Miért jöttem el, miért vagyok itt, milyen jó lett volna otthon maradni, hülyeség a jóga, hülyeség a tábor, hülye a tanár. Szőke. Hülye a mellettem lévő. Szebb a mellettem lévő. Nem is csinálta meg a 14 Napüdvözletet! Én bezzeg igen. Túl nehéz a gyakorlat, túl könnyű a gyakorlat. Miért nincs kezdő jógatábor, miért nincs külön haladó jógatábor. Máshol bezzeg van. Na meddig kell még tartani. Miért nem kellett tovább tartani. Miért nincs több óra, miért nincs kevesebb óra. Kellene több elmélet. Több szabadidő. Túl szoros a napirend. Túl sok a kirándulás. Túl magas a hegy, túl sok a sár.

....sorolhatnám.

Mindig van mit kifogásolni, mit kritizálni. Mindig! Mindig fogsz találni olyat, ami kibillent a komfortzónádból. Mindig! Mindig fogsz találni okot, hogy miért ne gyakorolj, hogy miért ne tegyél a belső szabadság eléréséért. Mert az a kényelmes! Mindig tudod, hogyha másképp lenne, akkor neked sokkal, de sokkal jobb lenne. Neked most rossz, de majd akkor bezzeg jó lesz. Mindig mindig mindig. Odáig eljutnak sokan, hogy jelentkeznek a táborba, eljönnek az órára, mert érzik, valami nem jó az életükben vagy egyszerűen csak ki szeretnének kapcsolni, kiszakadni a hétköznapokból, egy jó hétvégét eltölteni hasonló gondolkodású emberekkel. Fújni egyet. De aztán az egó közbelép. És ő bizony nem rest. Egyből elkezd piszkálni, csakhogy ne tudj tenni a változásért. Neki úgy volt jó addig, akkor is, ha boldogtalan vagy, neki akkor is jó. Az egó nem szereti, ha jön a citta vrtti niroda, mert akkor neki vége, le kell jönnie a színpadról, ott neki nem jut szerep, ott már nem tud tündökölni, ő ott akkor már nem főszereplő. Ha lecsendesedik az elme, akkor ő eltünik, háttérbe szorul, akkor ott nincs túlzott nagy örömködés, élvezkedés, vagy jó kis szenvedés, önmarcangolás. Nincs utálkozás. Nincs minősítgetés.

Egyből elkezd piszkálni, csakhogy ne tudj tenni a változásért. Neki úgy volt jó addig, akkor is, ha te boldogtalan vagy, neki úgyis jó. Az egó nem szereti, ha jön a citta vrtti niroda, mert akkor neki vége, le kell jönnie a színpadról, ott neki nem jut szerep, ott már nem tud tündökölni, ő ott akkor már nem főszereplő. Ha lecsendesedik az elme, akkor ő eltűnik, háttérbe szorul, akkor ott nincs túlzott nagy örömködés, élvezkedés, vagy jó kis szenvedés, önmarcangolás. Nincs utálkozás. Nincs minősítgetés.

Így vagyunk ezzel mindannyian. Csapódunk egyik végletből a másikba.

Ne felejtsük el, mit mond Patandzsali, hogy lehet elérni azt, hogy megtörténjen a belső szabadság, az EZ VAN. Először is azt mondja ne árts, se magadnak, se másnak. Aztán legyél őszinte, magaddal és mással, mondd mindig az igazat. Ne vedd el azt, ami a másé. Bánj felelősen a vágyaiddal. Ne halmozz fel, ne tartogass, ne gyűjtögess. Legyél tiszta belül, azaz gondolatban, érzelmekben, tettekben, de kívül is: tartsd tisztán a tested, a lakásodat, az autódat, a jógamatracodat. Legyél elégedett, elfogadó, ne hasonlítgasd magad a másikhoz. Fegyelmezd magad, használd és fejleszd a belső erőd. Tanulmányozd folyamatosan önmagad, boncolgasd alkimista módjára és a külvilágot is. Inspirálódj, tanulj másoktól, új ászanát, nyelvet, tanulj meg rajzolni, festeni, főzni, ki mit, de mindig tanulj újat. Higgy Istenben, a Teremtőben, bízd rá magad, add át magad a folyamatoknak. Gyakorolj, tartsd egészségben és rugalmasságban a tested, végezz ászanákat, tegyél erőfeszítéseket. Csinálj légzőgyakorlatokat, pucold ki és hozd egyensúlyba a nádikat, az energiacsatornákat. Fordulj el az érzékszervi tapasztalásoktól, sőt vond vissza az érzékszerveket a gyakorlásodban. Összpontosíts, koncentrálj. Ülj le a földre és meditálj. Ez vezet a megvilágosodáshoz, ez a 8 lépcsőfok. Nem a rízstej, nem a gluténmentes kenyér, de még a füstölő sem.

A jóga valódi célja az EEEEZ VAAAAN, amit úgy lehet elérni, hogy megismered önmagadat. Ha megismered tudod, hogyan kell jobbá tenni, úgy, hogy lecsendesíted a gondolatokat. A jóga szerint a fenti nyolc lépcsőfokon keresztül vezet az út. Az egy hete tartott női jógatáborban valaki megkérdezte tőlem, hogy miért fontos az önismeret, miért van erre szükség. Nagyon jó kérdés! Önismeretre azért van szükség, mert ha megfelelő az önismeret akkor közbe tudunk lépni, akkor jön az EZ VAN.

Akkor megszűnik a gátoltság. Akkor eljön a belső szabadság. A béke.

Gyakoroljunk fáradhatatlanul,

Hari Om

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page