top of page

Recent Posts

Archive

Tags

10 + 1 ok, hogy miért ne fogyassz nyers tejet és tejtermékeket

Hazánkban még mindig a többség úgy gondolja, hogy a tej az egészség forrása. A dietetika és a közegészségügy is beáll a tejipari propaganda mögé. Közben a tej egészségünkre mért negatív hatásai jelentősek.

A tej az evolúció során azért alakult ki, hogy az emlős kölykeinek növekedését szolgálja. Csak az ember iszik tejet, ráadásul egy másik emlős tejét, a szoptatási időn túl.

Ha valaki valamilyen nőgyógyászati problémával keres meg és elkezdünk életvitelről, étrendről beszélgetni, szinte kivétel nélkül kiderül, hogy imádja a tejet, rengeteg tejet rak a kávéjába és megőrül a sajtokért. Ez így van. Ez is fact. De nem állunk meg itt, nézzünk a dolgok mögé.

A múltkori smoothie írásom kapcsán kérte valaki, hogy mondjam el, hogy miért nem jó tejet inni. Akkor azt válaszoltam, hogy jó, veszek egy nagy levegőt és majd egyszer megírom, mert ez nem egy könnyű téma, de azt hiszem, ma reggel eljött ez a pillanat is. Hogy miért szántam rá magam ilyen nehezen? Mert tulajdonképpen nem szeretek olyat mondani valamire, hogy ne. Mindenki azt eszik, amit szeretne, én nem vagyok az a harcos, csak a magántanítványaimmal. :)

Nem szeretek negatív energiákat gerjeszteni, főleg, ha az evésről van szó, mert itt a legnehezebb beavatkozni, hiszen az vagy, amit megeszel, ha te eddig imádtad a sajtokat az a te éned része, azzal azonosulsz, az te vagy, ha én azt mondom, mostantól ne, olyan mintha ellened lennék, te támadásnak fogod venni. Persze mindez az egód trükkje, mert ő szeret azonosulni és ilyennek vagy olyannak látni magát. Tejivónak. Vagy akár vegánnak. Egyébként ezért olyan kemények a vegánok, mert ez egy harc a jelen kultúránkban, Magyarországon, egy folyamatos ellenszélben vannak, ezért nekik aztán nagyon határozott véleményük van arról, mit kell enni és védelmezik is azt, mint a területüket. Azzal azonosulnak, az önmaguk. És önmagát senki sem engedi csak úgy megtámadni, netalántán elvenni.

Olyan érdekes, a táborokban is az egyik legsarkalatosabb pont mindig az étkezés. Hogy mi lesz reggelire, aztán mit fogunk ebédelni és mi lesz a vacsi. És mindezt mikor és hol. Reggeltől estig pöröghetek a kisujjam körmén, onthatom magamból jógát, senkit nem érdekel annyira, mint a kaja. Illetve azokat nem, akik először jönnek velem táborozni, akik már sokadszorra azok elfogadták, hogy az van, ami van. Pont. Hogy az, hogy mit eszünk és hol alszunk századrangú és háttérbe is kell rakni, különben nem történik meg a változás. Ez már önmagában jóga, ha mást nem is csinálnánk, bőven eleget tanulhatnánk magunkról, ha csak ezzel kellene megküzdenünk. Ha kevés a kaja az a baj, ha sok az a baj, ha nem ilyen az, ha nem olyan, akkor meg az. Mindig van baj, ez a lényeg, azok fejében, akik nehezebben képesek a változásra. Akikben megjelenik az ellenállás, a blokk. Az egó meg fog állni az étkezéseknél, ha hagyod és van, hogy nem is enged tovább.

Azt gondolom, karmikus, hogy az, amit eszel mit okoz neked, nem hiszek abban, valaki elhagyja a tejet (húst, bármit) boldog ember lesz. Sajnos nem így van. A jóga első szabálya szerint, amely az áhimsza, a nem-ártás, próbálj meg úgy étkezni, hogy minél kevésbé árts, tehát például minél alacsonyabb tudatosságú élőlényt pusztíts el a léteddel. Márpedig enni kell, ez a szamszára törvénye, fogyasztani kell, ettől szamszára, nem tudunk teljesen ártás nélkül élni. Ez is van.

Na de, miért van az is, hogy valaki dohányzik és vígan él 100 évig (a keresztanyám ilyen volt, 90 fölött volt, amikor meghalt és láncdohányos volt) és valaki meg 30 évesen tüdőrákos lesz, pedig sosem cigizett. De mondok egyszerűbbet,miért van az, hogy valaki influenzás lesz és valaki pedig nem. Persze immunrendszer. De ami minden fölött áll, még az immunrendszert is befolyásolja az a karma. Ez van. A jóga abban segít, hogy ne engedjük át magunkat a karmának, hanem tudatosítsuk a rossz irányokat és azokon változtassunk. Piszok nehéz feladat.

Visszatérve röviden a nőgyógyászati problémák témakörre. Nagyon sokan, akik jógáznak a tudatosság arra a szintjére eljutnak, hogy bár nem esznek húst, de az elején a fehérjét tejtermékekkel pótolják. Ezért elkezdenek rengeteg sajtot enni, mert a felvágott helyett vagy a saliba rakott roston csirke helyett ez a legkézenfekvőbb. Nem is beszélve a Szent Rántott Sajtról. És itt lesz a baj. Erőfeszítést kellene tenniük, de ez már egy másik bejegyzés lesz. :)

Szóval azért nézzünk egy listát, miért gondolom azt, hogy mégis miért érdemes a tejet száműzni az étrendünkből.

* 0. érv: a tej túlzottan növeli a víz (kapha) doshát, ami a depresszió, a levertség, a mozdulatlanság, a túlsúly melegágya

* 1. a tejben magas növekedési hormonszám és magas inzulinszerű növekedési faktor szint található, ami az embernél egyrészt bőrtüneteket produkálhat (pattanás, akne, piros foltok főleg az arcbőrön a zsírmirigyek túlzott szaporodása miatt) másrészt okozhat rákot, mert hozzájárul a fokozott sejtnövekedéshez és azok életben maradásához különösen a hormonérzékeny szervekben, mint a nőknél a mell, a petefészek, a méh, a férfiaknál pedig a prosztata

* 2. a tej fogyasztása során fellépő emésztési problémák (hasmenés, székrekedés), a belekben gyulladásos folyamatok, megnagyobbodott nyirokcsomók gyakoriak, ami az ételben található anyagokkal szembeni folyamatos immunvédekezésre utal, nincs pihenője az immunrendszernek

* 3. a tejben található kazein emésztése során opiátszerű anyagok keletkeznek, melyek az idegrendszerre hatnak, tehát a kazein olyan, mint a drog, szerként működik és durva függőséget okoz (ezért imádod a sajtokat és ezért tudsz nehezen leszokni róluk)

* 4. a tejzsír növeli a koleszterint, hozzájárul az erek és a szív egészségtelen működéséhez, a magas inzulinindexe miatt cukorbetegséghez vezethet, a vér zsírösszetételének kedvezőtlen változását okozza, az egész szervezetre kiterjedő gyulladásos folyamatokat beindíthatja, amelyek okai az erek beszűküléséhez vezethetnek, amely végül infarktushoz vagy sztrókhoz vezethet

* 5. a tej pangást okoz mindenhol a szervezetben (főleg a tüdőben és a nemi szervekben akutan problémás ez)

* 6. durva súlygyarapodáshoz vezet és nehezen lehet megszabadulni a tej okozta fölöslegtől

* 7. az örök érv, hogy tej = kálcium sem igaz, a növényekben található kálcium jobban hasznosul a többi vitamin jelenléte miatt (brokkoliban van sok, szezám, növényi tejekben pl.)

* 8. a tej könnyen allergizál, a laktózt, a tejfehérjét sok emésztőrendszer nem tolerálja

* 9. puffadást és gázosodást okoz, azért mert nem (könnyen) emészthető és ez igen kellemetlen

* 10. a csontoknak mozgás kell, nem tej, a mozgástól lesznek erősek, kemények, ellenállóak

+1 te egy bababoci vagy?

Most olyanba nem szeretnék belemenni, hogy hogyan tartják ezeket az állatokat, hogy a tejhez jutás mennyire kizsákmányolja őket, mennyi erőszak van abban, ahogy elvesszük tőlük a tejet, meg az a rengeteg boci egyenlő rengeteg metán, szóval, hogy az egész iparág mennyire nem erőszakmentes és nem környezettudatos.

Tudom, nehéz. Mert isteni sajtok vannak, de tudd, hogy rászoktál, ha szereted nagyon őket és ha nehézséget okoz letenni. Ha valamire rászoktál az azt jelenti, hogy rab vagy. Nem vagy szabad ember.

Mégegyszer fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy mindezek nem kell, hogy bekövetkezzenek, a te egyéni karmád fogja eldönteni. De ilyen az alkohol is vagy a cigi, vagy bármi más. Ha tudatosan el tudod hagyni ezeket, miért ne legyen kevesebb rizikó, a lényeg, hogy te mindent tegyél meg annak érdekében, hogy csökkentsd a szenvedésed, azaz egészséges tudj maradni.

A tej csupán egy fejezet a sok közül, a tej csupán az egyik jéghegy egyik csúcsa.

Namasté,

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page