top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga befeléfordulás

Megérkezett, Szűz Újhold. Napok óta érezzük a hatását, először csak finoman piszkálgatott, most viszont visszavonhatatlanul betette a lábát.

Amikor a Hold kitakarja a Napot, amikor együtt vannak érdemes egy pillanatra megállni, szusszanni és elgondolkodni az élet nagy megpróbáltatásain. Most a rend bennünk és körülöttünk kerül terítékre.

Csak tessék, csak tessék, lehet kényelmesen helyet foglalni és ámuldozni.

Carl Jung mondja, hogy csak az ősz mutatja meg, mit nemzett a tavasz, és csupán este lesz világos, mit kezdett el a reggel. Hát most megyünk bele szépen lassan az őszbe, jön az aratás. A mai sötét éjszaka mutatja meg, mi történt az elmúlt nyári, ragyogó csillogásban. Most minden kiderül. Valóban megvolt-e az, amire úgy vágytál, amit esetleg a nyártól reméltél és ha igen, a nyárhozta beteljesedést követően képes vagy-e a fénnyel teli nappaloktól búcsút venni. Mert bizony elindul a befeléfordulás. Nézd meg ilyenkor mid van, mi történt, nemcsak az elmúlt hetekben, hanem akár a nyár kezdete óta, vagy még régebben, veled. Eljött a számvetés időszaka, amikor listázhatod: ez meg ez megvan, de ez meg ez hiányzik. Tudatosítsd!

Amikor A Hold és a Nap együtt áll, az olyan mint egy tánc. Ebben a közös táncban minden elsötétül és ilyenkor mutatkozik meg a nagybetűs Hiány. Mi vagy ki az, ami vagy aki hiányzik neked? Mi vagy ki az, amitől vagy akitől azt reméled, az életed teljesebb, boldogabb lesz? Butaság. Minden benned van, az egész világ! Semmire és senkire nincs ehhez szükséged. Nem azt mondom, hogy ajándékozd el mindened és nincstelenként élj tovább, de tanuld meg értékelni, hogy mid van és ne szenvedj attól, ami nincs! Minden eljő a maga idejében hozzád.

A Szűz jegyhez tartozik egyébként az emésztőrendszer, az anyagcsere. Mit vittél eddig be, hiszen az lett most belőle. Felelősségvállalás. Van-e még valami, ami maradt, amit meg kellett volna emészteni, amin már rég túl kellene lenni, ami szüli újra meg újra a hiányt. Vagy van-e esetleg valami, amiből keveset vittél be, keveset tettél érte. Vizsgáld.

Őszkezdő napnak mondták régen szeptember 8-át, addig van idő az elszámolásra, az elszámolásra önmagunkkal. Az ősz az évkörben az elmúlásra, az elengedésre való felkészülés, a földi lét mulandóságának a tudatosítása, hogy mindig minden változás. A pontos leltárkészítés most kiemelt jelentőségű, nézd meg mit teremtettél, mit termeltél, hol tartasz. Mennyi az a kalász.

Szerintem jó alkalom kidobni emlékeket, kacatokat, hely és porfogókat/foglalókat. Olyanokat, amik már nem kellenek, amik tényleg csak foglalják a helyet. Nem szeretem a Facebooknál azt, hogy feljönnek ezek az emlékek, hogy időről időre feldobja a régi posztokat. Ki akar emlékezni arra már? Tapintatlanság. De hát így élünk. Tapintatlanul. Kifelé. Lezáratlanul. Elvarratlanul. Most itt a lehetőség, hogy ezeket végleg lezárd. Képzeljétek, nekem van olyan postafiókom, amit nem használok régóta már. Tele olyan levelekkel, fényképekkel, amik ott porosodnak azon a virtuális polcon, leporolni nem akarom őket, de kitörölni sem. Nem kell mindent kidobni, van, ami jó helyen van ott ahol, de ez az, amit pontosan fel kell tudni most mérni. Mi az, ami tényleg már csak emlék és szép és mi az, ami viszont nem enged tovább. Néha megnyitom és akkor ámulok. Nosztalgiázom, jön a vénasszony nyár, amikor már jólesik sütkérezni a napon, mert tudom, nem éget már meg, nem kell tőle tartanom.

A Szűz egyébként is szeret egyedül lenni. Te is mélyülj el, merülj el önmagadban, nincs szükség most mindent mindenkivel megbeszélni, dolgozd fel, emészd meg magadban, hogy mi volt és vélhetően mi vár rád. Ez nem magányosság, csak azok érzik magukat magányosnak, akik elszigetelik magukat. Jöhet a betakarítás.

Miután megvan a lista és keveselled a termést, fogadd azt először is el. Engedd meg magadnak, hogy úgy alakult, hogy hibáztál. Ez van. A ma esti imád lehetne a hála, hogy egyáltalán megpróbáltad, viszont tudd, hogy a felelősség nálad van azért, ahol tartasz. Senki más nem hibás. Kérd magadtól, hogy legyen erőd kitartani, hogy csináld tovább, hogy küldd magadnak a tudást, hogy pontosan tudd, mit kell tenned azért, hogy a helyzet változzon.

Jógázz és minden más jön - mondja Pattabhi Jois. Próbáld ki, hátha igaza van.

Változásban vagy és ez így van jól. Vess számot és fogadd el hát.

Namasté

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page