top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Földönkívüliek márpedig vannak!

Jaj vannak az olyan napok, mint a mai. Feltartózhatatlanul itt az imádott ősz, amit én jobban várok mindig, mint a karácsonyt. Mégis reggel óta rajtam egy lepelnyi bizonytalankodás. Tenni vagy nem. Cselekedni vagy sem. Lépni vagy mégsem.

A gyakorlás se ment ma reggel úgy. Lenyomtam egy jól bevált kört, 5 Surja A, 5 Surja B, aztán lábon, kézen, fejen - így úgy amúgy. Direkt írom, hogy lenyomtam, mert olyan testgyakorlás maradt végig, ez van. Kattogtam fejben, a telefonom is elfelejtettem kikapcsolni, jöttek az üzenetek, a citta vrtti nirodha egyáltalán nem tudott megvalósulni. Napok óta azt érzem, van valami fontos dolgom, valamit nagyon meg kellene csinálni, de nem tudok hozzáfogni. Mert nem is tudom, hozzáfogjak-e. Tengernyi elvarratlan szál és érzelem van az életemben, az álmaim is erről szólnak napok óta, számos rendezetlen viszony. Te is érzel ilyesmit mostanában?

Valahogy a jóga szokott mindig megmenteni, mert mindig azt kapom, amilyen elmeállapottal a szőnyegre állok. Ma nekem egy fizikai gyakorlásra volt szükségem, arra voltam képes, hiába akartam volna mást, azt kaptam.

Tegnap volt nálam egy szerelő, akit azért fogadtam anyám tanácsára, hogy nézze meg a laptopom, mert állandóan lefagy. Anyámmal kapcsolatosan néha úgy érzem magam, mint Bridget Jones, hát ez is olyanra sikerült. Ahogy kiderült, hogy jógaoktató vagyok elkezdett ömleni belőle. Üldözési mániája van azt hiszem, de lehet, hogy komolyabb pszichés baj. Az élet nehézségeiért mindenkit okol (magán kívül persze), a földönkívüliektől kezdve a fekete embereken át (értsd: nem rasszista, hanem a feketék a rosszak, a gonoszak), a hüllőemberek, a démonok, akik alakot tudnak váltani és akik közöttünk élnek és minket fehéreket (jókat) csapdában tartanak. Ezek az idegenek tőlünk, jóktól szívják el az energiát, egy jóra jut 100 fekete, irányítják a gondolatainkat, megbetegítenek minket és céljuk a föld teljes uralma. Anélkül, hogy kértem volna ripszropsz 5 filmet felrakott a gépemre a pendrivejáról mielőtt ocsúdtam volna, amik mind arról szólnak, hogy a gonosz hogyan tartja kezében a világot. A lábába csipet ültettek, meg is mutatta a helyét, az intelligens port szórják ránk nap, mint nap, amely aztán génszinten tud beavatkozni és befolyásolni minket. Először mulatságos volt, aztán kezdett félelmetes lenni, azóta is tisztítom a teret. Hogy jut valaki ide?

Hiszen nincs mit vagy kit kívül elítélni, nincs senki, aki a világot elrontja, rosszá teszi, egyedül egy gonosz van: a vágy. Persze túlzás így gondolni rá, de a lényeg, hogy az életed rossz menetéért egyedül a tudatlanság, a tudatos élet hiánya okolható, nem az ufók, nem a politika, de még az anyád vagy az apád sem.

A földönkívüliek benned vannak. Saját magunk ellenségét hordozzuk magunkban, de a lehetőséget is a megoldásra.

Utána elkezdtem gondolkodni azon, hogy a jóga szerepe a mai világban teljesen más már, mint ami volt, amikor megszületett ez a hagyomány. Máshol tartunk most, máshonnan indulunk, mások az alapok, az alapfelvetések. Így más a cél is, azon túl, hogy persze az nem változott, hogy mind azon fáradozunk, hogy boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak legyünk. Mi gyakorlók tudjuk, ez egyféleképpen érthető el: ha képesek vagyunk kiüresíteni az elmét és koncentrálni. Ez elképesztően nehéz! Most hagyd abba egy pillanatra a olvasást, dőlj hátra és számolj el úgy 12-ig, hogy nem figyelsz semmi másra, csak a lélegzetedre, a számolásra. Ha sikerül ezt a tizenkettőt úgy megszámolnod, hogy nincs más, csak te és a szám, akkor egy nagyon komoly jógi vagy! Erre nagyon kevesek képesek. Ez ad erőt aztán a hétköznapokban, például tudatos döntéseket tudsz hozni. És minél tudatosabb a döntés, annál jobb rád és a környezetedre nézve. Az egész emberiségre nézve, mert nem kisebb a felelősségünk nap, mint nap. Mert ha tudatos a döntés, akkor átgondoltad valóban és akkor az összes akkor ismereteidnek megfelelően hozod meg. És akkor a döntések következményei is még jobbak lesznek. Mint a sakkban, előre gondolkodsz, számba veszel minden lehetséges lépést. Végeredményeben a karmád lesz jobb. Akarod? Tudod?

A jóga egy szellemi út és a végső célja a halhatatlanság. Mielőtt azért ilyen magasztos célokat tűznél ki magadnak fontos, hogy tisztázd, te milyen tudati meghatározottságokkal és megkötő erőkkel rendelkezel, mi az, ami hátráltat abban, hogy megvalósuljon az életedben a szabadság. Mindenki más céllal lép a matracra, mindenkinek más az oka a gyakorlásra. Nekem a türelmetlenség volt, rendkívül módon türelmetlen voltam, azonnali megvalósulást akartam mindenben, tekintet nélkül másokra, csak az elégített ki igazán, ha amit elterveztem, kigondoltam azonnal megvalósulhatott. De mindenki máshonnan lép be, van aki kismamaként szeretne elcsendesedni, van, akinek már konkrét fizikai problémái vannak, betegségek formájában, testi tünetek, szenvedések, mint például hát- vagy csípőfájdalom, vagy nőgyógyászati problémákkal küzd, vannak konkrét pszichés problémával érkezők, vannak, akik az életüket szeretnék jobban kordában tartani, és van, aki az élete értelmét keresi, vagy van aki gyászol, van aki szerelmes, de beteljesületlenül, van aki más miatt, annak hatalma miatt szenved. De van egy közös, valami nem jó és te elérkeztél oda, hogy változtatni szeretnél.

A jóga egy olyan eszköz, ami képes mindenre választ adni, szerencséd van.

De hogy miért van rá egyre inkább szükség? És miért másképp, mint évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt? Szerintem egyszerű a válasz. Mert ahogy haladunk az időben, egyre jobban adjuk át, szinte most már mindenben, az életünk felett az irányítást másoknak. Lassan egy villanykörte becsavaráshoz szerelőt hívunk. Ha átadod az irányítást valaki másnak, akkor egy idő után te nem vállalsz felelősséget a saját életedért, hiszen már most az egészségedért az orvos felel, a neveltetésedért a tanító, az boldogulásodért Isten, a szórakozásodért mondjuk a film- és a zeneipar, az anyagi helyzetedért a NAV, a szabadságodért az állam vagy még jobb: a kormány. Ja és a jó jógaóráért a jógaoktató - majdnem kifelejtettem! Mindent kitalálsz, hogy hogy lesz neked könnyebb, hogy tudd megtartani magadnak a saját energiáidat, a saját egódat, csak közben egy dolog vész el, te magad.

Ha átadod a lehetőséget, hogy mások csinálják meg helyetted, akkor neked nem kell oda energiát beleraknod, közben viszont az energia önmagát gerjesztő, ahova viszed ott több lesz belőle, ahova a figyelmed kerül ott még több energia lesz. Tehát ha a nemcsinálásba rakod, akkor egy idő után leáll, beragad, elfolyik. Te folysz el!

Ha tudatos életet élsz, akkor az életed rendben van, ha viszont kiengeded a gyeplőt és nem tartod a kezedben az életed irányítását, akkor mindenki mást okolhatsz, de te nem leszel rendben soha.

A jóga erről szól: megismerni önmagad, a testi és tudati folyamataidat és beavatkozni, ahol szükséges. Így és csakis így lesznek elkerülhetőek a betegségek, a magány, a munkanélküliség, a pénznélküliség, a hiány, a negatív spirál. Így kerülhető el a szenvedés. Ha a szellemi folyamataidat megismered, ha a meghatározottságaidat felismered, akkor nincs más dolgod, mint tenni. Egyszerűen hangzik? Mert az! Ha az érzelmeidet, a gondolataidat és a cselekedeteidet irányítani tudod, boldog ember vagy. Ha a vágyaidnak megfelelően élsz, akkor boldogtalan.

Én az óráimon, a táborokban és az oktatóképzésen is arra törekszem, hogy a jóga gyakorlati és elméleti rendszerét, eszköztárát a mai nyelvre lefordítva és a lehető legtermészetesebb módon közelítsem meg és adjam át nektek. Nem elvont mormolgatás, nem lehetetlen ászanázás, nem fitnesz akadémia, hanem annak tanítása, hogyan tudsz túljutni a mindennapok problémáin a gyakorlás segítségével. És nincs elmélet gyakorlat nélkül. Nem lehet megállni ha jógázol a fizikai gyakorlásnál, de nem is elég az elmélet. A kettő kéz a kézben jár. De nagyon kicsi az az ösvény, amit ma átadhatunk nektek. Amit én is és te is be tudunk fogadni. A hagyományos jóga alapjainak megfelelően össze fogok állítani a napokban egy gyakorlatsort, amely magában hordoz minden elemet, ami jól alkalmazható a hétköznapi ember számára, amit jól be tudsz illeszteni az életedbe, ami egy jó lehetőség, hogy gyakorold minden nap a jógát.

Ha le szeretnéd győzni önmagad, ha megoldást keresel a boldogtalanságra, a testi problémákra, a rendszertelen és rendezetlen életedre, a szenvedések enyhítésére, akkor használd majd ezt a sort minden nap, minimum egyhuzamban 40 napon keresztül és biztosan állítom, megváltozik az életed.

A héten kirakom, addig is marad a Surja A és B, amikor nincs más ötleted, de amik egyébként tök jók. Akár egyetlen tadászana is elvezethet a megvilágosodáshoz.

Na meddig jutottál a számolásban?

Gyakoroljunk fáradhatatlanul!

Namasté

(A gépem kb. tízszer fagyott le, míg megírtam ezt a bejegyzést, ha van valaki, aki ért hozzá, kérem írjon. Köszönöm 🙏)

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page