top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga a kapcsolat önmagunkkal

Mind ugyanazt akarjuk, szeretni valakit teljes szívünkből és, hogy az szeressen minket teljes szívéből. Csak mikor, kinek fontos ez és mennyire. A Mérlegnek ez a központi kérdés. Élete lényege. Megtalálni párját a dharmája, az életfeladata, ami egy spirituális utazás számára. Mivel a Mérlegben vagyunk, ne csodálkozz, ha most egy soha előtte nem tapasztalt nagy igényt érzel egy normális párkapcsolatra. Ha párkapcsolatban élsz, akkor meg arra, hogy megtaláld benne a tökéletes egyensúlyt. Megtalálni benne önmagad. Ki vagyok én?

Olyan kapcsolatot szeretnél, ahol önmagad lehetsz. Ahol ön-azonos lehetsz. A nyár az erőgyűjtésről szólt, a élet élvezetésről, a habzsolásáról, az aktivitásról. 'Majd a nyár után'....mondtad. És eljött, itt van a nyárután és most szeretnéd a megérdemelt békéd. Áhítozva vágyod a megnyugvást, a megpihenést. Az önmagadban és a másikban való időzést. Becsukod a szemed és susogva mondod: legyen békesség, nyugalom, harmónia. Mély belégzés - hosszú kilégzés. Most nem akarsz mélyugrást vagy magasmászást. Sok erőfeszítést. Hirtelen mozdulatokat. Viszont legyen most már jó és szép. Jöjjön el!

Sajnos magától nem jön. Az egyensúlyért valami nagyon fontosat meg kell tenned, egy elég nagy dolgot: önmagaddá kell válnod. Ebben segít a jóga. Egy lábon állsz, hármas harcos, félhold, dülöngélsz. Eldőlsz. Vrksászana. Koncentrálsz, keresed a kapcsolatot a lélegzeteddel. Felvállalod önmagad. De ehhez viszont kell valami, elszánás. Egy döntés. Na ez az, ami nehezen megy a Mérlegnek. Hogy tényleg akard. Olyan akarsz végre lenni, mint amilyen te valójában szeretnél lenni, mert egyszerű: olyan vagy. Ne félj önmagadtól, attól, aki te ténylegesen vagy, ne félj mást mutatni, mint amit elvárnak tőled mások. Hogy nem vagy olyan erős, olyan kemény, olyan harcos. Csalódni fog benned? Bántani fog? Elhagy? Rád se talál? Rád se ismer? Hogy megmutatkozol és sérülékeny leszel? Hogy akkor nem fogad el úgy, ahogy? Hogy nem szeret akkor?

Honnan hozzuk ezt a mintát, a félelmeinket ezzel kapcsolatosan, mit gondolsz? Persze,hogy a gyerekkorból.

A Mérleg Újhold, a holnapi sötét este az önazonosság, a totális egyensúly megtalálásáról szól. Amikor nincsenek játszmák, hanem ott állsz, pőrén, csupaszon. Nézz bele a tükörbe, ki vagy te?

Ki vagyok én? Nem mondom meg.

Ha megmondom: rám ismernek.

Pedig ha rám ismernének?

Legalább is felkötnének. - szól Petőfi. Te is ettől félsz?

Hagyd a félelmeket. Engedd el.

A sötét Mérleg éjszaka a megerősítése a kapcsolatnak, a kapcsolatnak nem mással, mint önmagaddal és rajtad keresztül viszont mindenki mással. Amikor a Nap és a Hold romantikus randevújának éjszakája előtt állsz, önmagad megtalálásának éjszakája előtt állsz. A benned lévő két véglet egyesítésének ideje jött el. A Nap megtart, a Hold pedig elengedi magát. Tudsz erős lenni, persze, hogy tudsz, de közben tanulj meg lágynak is lenni. Ha a kettő egyszerre van jelen, akkor kerülsz egyensúlyba! Ez a HATHA jóga. A Nap és a Hold csodás násza.

Nincs még egy ilyen éjszaka, amikor ennyire a kapcsolataink kerülnek górcső alá. Amikor végiggondolhatod, hol vagy elakadva, legyen az párkapcsolat vagy akár fontos baráti kapcsolat. Ahol intimitás van, meg bizalom. Ha nincs ilyen, akkor miért nincs, ha van, akkor hogy lehetne jobban csinálni. A Mérleg a legérzelmesebb jegy, végzetesen tud valakit szeretni és a legfontosabb neki, hogy őt is halálosan szeressék. Ez élteti, ez ad levegőt neki. A Mérleg elképesztő végletes is tud lenni, billeg egyik oldalról a másikra, egyszer hihetetlen meleg, kedves és odaadó, viszont ha valakitől elfordul, hideg és kőkemény, könyörtelenül kegyetlen. Ő az édes-savanyú. Csodálatos íz. A napjaidat is most ez a kettősség jellemezheti, csapongsz ide-oda. Távolodni vagy közeledni. Tenni vagy várni. Egyik nap azt gondolod, nem akarsz tovább egyedül élni, túl nagy a csend, szeretnéd a szerelmet. Másnap már viszont azzal kelsz, hogy nem kell, neked sokkal fontosabb a saját szabadságod, az egyedüllét, a magaddal töltött saját idő. Mondok valamit: akkor jó egy kapcsolat, ha mindkettő lehet. Ha nem kell feladnod egyiket sem. Meg tudod-e találni az egységet a kettősségben is? Ez a nagy mutatvány.

Bele tudod-e engedni magad valakinek a karjába, el tudod hinni, hogy az megtart? Tudsz-e bízni, át tudod-e adni magad valójában? Mered?

Na te tulajdonképpen hogy is állsz a szerelemmel?

Elérkeztünk a döntésképtelenség heteibe.

Egyedüllét vagy társaslét? Szakítás vagy közelebb kerülés? Az érem két oldala, a Mérleg két nyelve.

Gondold végig az elkövetkezendő napokban, hogy mi az, amit a szíved valóban rejt. Mi az, amit te tényleg szeretnél, nem megjátszani, eljátszani az életed úgy, ahogy mások gondolják, hogy az jó szerep neked.

Keresd a válaszokat! Keresd a párod! Bízz benne, Megleled.

Namasté

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page