top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Saucsa - légy tiszta!

A tisztaság alapvető a jógában. Gondolatokban, érzelmekben és tettekben egyaránt.

Tartsd tisztán a fizikai tested. Mosd le róla esténként azt, ami napközben beszennyezi. Legyen tiszta és karbantartott a fogad, hajad, körmöd, szőröd.

Böjtölj meghatározott időszakonként, inkább tavasszal és ősszel. Végezz tisztítógyakorlatokat, kúrákat. Heti egy napot szánj arra, hogy megtisztulj, például dedikáltan egy napon nem eszel vagy iszol valamit, amiről úgy gondolod, szívesen elhagynád már. Tarthatsz egy gyümölcsnapot is, lénapot vagy barna rizs-napot.

Nem mindegy, mit viszel be, hogy az milyen tiszta. Ügyelj arra, hogy az étel legyen friss, helyi, nem feldolgozott, nem felmelegített, nem mélyhűtött. Ezt hívom én tisztának, mindamellett, hogy mindig mosd meg az élelmiszert, amit kell, mielőtt megeszed.

A környezeted is tartsd tisztán, letisztultan. Az otthonod mindig legyen tiszta és rendszerezett. Jól átlátható. Ne legyen elöl sok kacat. Este pakolj el, ne maradjon a mosogatóban semmi, a ruhaszárítón és a fotelben se szomorkodjanak ruhák. A polcokon rend legyen és tisztaság. Szerezz be rendszerezőket, dobozokat, akasztókat, ne legyen összevisszaság.

Végezz havonta egyszer nagytakarítást. Ha mindenből túl sok van, akkor nehezen tudod tartani a tisztaságot és a rendszert, ezért fontos, hogy mindig szelektálj. Vedd a kezedbe a tárgyakat egyenként és amelyiknél nem érzel örömöt, ami nem tölt fel, válj meg tőle, vagy add vagy ajándékozd el. Tanulmányozd a KonMari módszert, a szemlélet segíteni fog.

Legyen tiszta a ruhád, az ágyneműd, a kocsid, a tárolód. Az is legyen tiszta, ami nem látszik, ne söpörj be semmit a szőnyeg alá.

Tudd, hogy ami kint az bent. Ha nagy a kupi otthon, nagy a kupi az elmédben. Kezdd kívül: takaríts!

Ne szennyezd magad olyan szerekkel, amik nem tartanak tisztán, amelyek elhomályosítanak. Kozmetikai szerekben található mérgek. Drog. Alkohol. Cigi. A dohányzás durván szennyez, Amitől büdös leszel, az ujjad sárga és koszos, az biztos nem segíti az éber és tiszta tudatot. Itt az idő megszabadulni tőle.

Legyen tiszta a bevételed. Tiszta forrásból vásárolj.

Urald az érzékeidet. Legyenek tiszták a szándékaid. Legyen tiszta és világos, amit érzel, amit gondolsz, amit mondasz és amit cselekszel. Ne engedd,hogy más beszennyezzen a a piszkos, nem tiszta szándékú érzelmeivel.

Rendszerezd a gondolataidat ugyanolyan gonddal, mint a ruhákat a szekrényedben, meditálj. Ne legyenek hátsó gondolataid másokkal szemben, amit mondasz világosan és tisztán fejezze ki azt, amit gondolsz.

Törekedj mindenben az egyszerűségre.Karácsonykor hajlamosabbak vagyunk túlzásokba esni, fogd vissza magad a dekorációban, inkább ünnepelj belül és add meg a lakásnak azt az ünnepi tisztaságot, ami neki jár, csak jelzés szinten legyen minden feldíszítve. Nem kell a létrán mászó mikulás az erkélyen, nincs szükség a folyamatosan villódzó fénysorra a korláton, a törpékre, manókra, műanyag giccsre.

Használj alap jógatechnikákat a tisztulásra: neti - orrtisztítás, trataka - szemtisztítás, nyelvkaparó - a nyelv lepedékének eltávolítása, kappabhalati - légzéssel megtisztulás, nauli - hasbeszívás, forgatás. Mielőtt jógázol üritkezz, mosakodj.

Legyen a hely, ahol jógázol tiszta, jól szellőző. Cipővel ne lépj arra a területre. A zoknid vedd le. A matracod legyen tiszta.

Tartsd tisztán az elmét, ne engedj be olyat, ami bepiszkítja.

Ez a saucsa, a jóga második lépcsőfoka, az 5 nijáma első pontja.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page