top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Öltözz fénybe

Az advent a várakozásról szól, nemcsak a hosszabb nappalokat, hanem, a jóga szempontjából, a benső fényt is várjuk ekkor.

A fény a tudatosság szimbóluma. A tudatosság viszont több, mint az észhez térés. Egy mély belátás történhet most az életedben. És ilyenkor valahogy sokkal elfogadóbbak vagyunk ezekkel a meglátásokkal.

A karácsony szó eredete bizonytalan, sokféle magyarázatot létezik. Lehet, hogy a kracsun szóból ered, amely a téli napfordulóra utal, mert a korcs igei tőre vezethető vissza, ami azt jelenti lép, azaz átlép, átfordul.

Egy másik értelmezés szerint a kerecsen(y) szóból származik, a magyarból kikopott, „fekete” jelentésű karacs szóból. A régiek kerecsen sólymokat reptették ilyenkor, hogy a lélek minél közelebb kerülhessen a fényhez.

Egy biztos a téli napfordulókor vált a Nap, az eddigi hosszú fekete és sötét éjszakáknak vége és elkezd újra nőni a fény a világban. A fény születésének napja december 21., ez az új élet, az új lehetőségek kezdete. Amikor másképp látsz rá dolgokra, amikor az élet új megvilágításba kerül.

Az év vége ezért egy benső ünnep, ha ebben a szeretetben és elfogadásban folytatnánk az egész évet, az egész év ünnep lehetne.

Ezen a napon van a legrövidebb nappal. A fény megszületik, de az is fontos, hogy ilyenkor van a legnagyobb sötétség is. Mindig a végletekből fordulunk át.

Tudatosítsd ezt. Ne úgy lépj át, hogy nem figyeled, mi történik ilyenkor veled, benned. Amilyen tudatosak ezek a napok, olyan tudatos lesz az elkövetkezendő éved. A legsötétebb nap utáni események kulcsfontosságúak, a következő év történéseiről hozhatnak szimbolikus üzenetet.

A téli napfordulókor megszülető új fény a tudatosságot szimbolizálja.

Ilyenkor ráláthatsz sok mindenre, amire addig nem, másrészt most tehetsz nagy fogadalmakat, nagy elhatározásokat, hogy mit is kellene másképp. Mi az ami igen és mi az, amire azt mondod, nem.

Ezzel kezdődik a lezárása annak, ami ténylegesen elmúlt, ami nem vezetett sehova, csak sötétséget és szomorúságot okozott. Itt az idő ezek elengedésére.

A hagyomány szerint ilyenkor menj ki, ha teheted a mezőre, a hegyre és egy ideig meredj a sötétbe. Ha városban laksz, te is megteheted ezt, szánj este pár percet arra, hogy kinézz az ablakon és merengj el jelenen, múlton és jövőn. Meditálj! Fordulj befelé!

Ebben most a fogyó Hold is támogat.

Amit láthatsz kint, hogy a természet látszólag teljesen visszavonult, hogy a látvány nem szívderítő, mintha a fagy konzerválná az életet. Vigyázz, nehogy túlzottan befelé fordulj, ügyelj arra, hogy a szívedben az érzések ne dermedjenek meg.

Amíg a visszahúzódás, a befelé figyelés tart jó alkalom van arra, hogy átgondold mi okozhatna több örömet az életedben és mi vagy ki az, ami vagy aki hátráltat, mit nem érdemes tovább erőltetni, magaddal vinni majd az új évre. A fény erre világít rá. Miben köthetsz kompromisszumot és miben már nem.

Tudd, hogy a Bak jegy kedvezőtlen időszak a szerelemre, a csevejekre, a felszínes barátkozásra, a túlzott és könnyed szórakozásra, ezért inkább a az igaz barátokkal, mély társakkal töltsd az időt építő, értékes és tartalmas beszélgetésekkel.

Jógázz és minden más jön!

Ez a vers kísérjen téged az elkövetkezendő napokban az utadon, ami elhangzott tegnap este életem egyik legmeghatározóbb gyakorlásán, a Jazz'nFlow jógaórán, Bettikától:

Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.

Nyűdd szét díszeid – a szépség legyél te magad.

Feledd el mulatságaid – a vígság legyél te magad.

Égesd el könyveid – a bölcsesség legyél te magad.

Pazarold el izmaid – az erő legyél te magad.

Oltsd ki lángjaid - a szerelem legyél te magad.

Űzd el szánalmaid – a jóság legyél te magad.

Dúld fel hiedelmeid – a hit legyél te magad.

Törd át gátjaid – a világ legyél te magad.

Vedd egybe életed-halálod – a teljesség legyél te magad.

Weörös Sándor: Tíz lépcső

Áldás és szeretet,

Hari Om

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page