top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A három ártó energia 2. rész

Az öngyógyítás és az önmegvalósítás, az ajurvéda (élettan) és a jóga tulajdonképpen önmagunk vezérlése és irányítása. Ez a két fontos terület szükséges ahhoz, hogy kézbe vegyük az életünket és megteremtsük az egyensúlyt.

A doshákról, az ártó energiákról az előző bejegyzésben írtam, itt olvasható.

Ebben a bejegyzésben konkrét tippeket olvashatsz, hogy miután megcsináltad a poszt végén található tesztet és kiderült, melyik energia van éppen nálad túlsúlyban, mit érdemes tenned és enned, hogy az egyensúly és ezzel az egészséged fennmaradjon vagy újra helyreálljon .

Röviden:

A vata dosha (ártó szél) az őszre jellemző és hideg, száraz, mozgékony minőség jellemzi. Ezért hideg, fagyasztott, nyers ételek például fokozzák ezt az energiát. A pitát (ártó tűz) folyékony és meleg minőségek jellemzik, a nyárra jellemző, ezért javasolt ebben az időszakban a túlfűszeres, erős étekelet mellőzni vagy például a szaunától is tartózkodni. A kapha dosha (vizes minőség) a télre jellemező és hideg, nehéz étel, vagy a délutáni alvás vagy, ha nem mozgunk eleget fokozzák ennek az energiának a túlsúlyát.

A vatát meleg, olajos és tápláló ételek csökkentik, a pittát hideg, szárító ételek, a kaphát könnyű, melegítő és szárító ételek csökkentik.

De nézzük az ajurvéda szerint milyen életmód fokozza az egyes ártó energiákat:

A Vata doshát (széltúlsúlyt) növelik:

- Sok hideg, nyers étel fogyasztása, akár fagyasztott, mélyhűtött vagy az előző napi maradék, ami a hűtőben volt felmelegítése és fogyasztása

- napirend hiánya

- aggódás

- kevés alvás

- éjszakai munka (pl. éjszakai műszak)

- sok utazás

- cukor

- alkohol

- dohányzás

- megterhelő sportok: pl. futás, extrém sportok

Ez azt jelenti, hogy a vata típusú ember életében elengedhetetlen a napirend, továbbá a tápláló és meleg étel fogyasztása. Fontos lehet számukra az is, hogy meghatározott időben egyenek, tehát rendszeresen, ne össze-vissza. Ne maradjon ki étkezés. Olajos, meleg, tápláló étel pl. a meleg tej, vaj, levesek, rakott ételek a sütőben elkészítve, meleg zabkása, meleg gyümölcskompót, palacsinta, párolt zöldség, avokádó remek vata csökkentő étel. Egytálételek, zöldségpörköltek, főzelékek. Próbáljuk kerülni a hideg, száraz, könnyű ételeket, a hűtött italokat, szendvicseket, nyersételt, szárított gyümölcsöket, pattogatott kukoricát, kekszeket, cukrot, kávét, fekete teát. Vatának megfelelő életmód: napirend, napirend, napirend! Fontos a természethez kapcsolódás, séta, kirándulás. Egy pontra koncentrálás, ne csinálj több dolgot egyszerre. Kerüld a túlterhelést, vagy a konfliktusokat.Olyan érzelmeket növeld, mint a félelemmentesség, a bátorság, a tartás és a békesség. Nagyon jó valamilyen kreatív hobbit, alkotótevékenységet választani. Este kerülni kell az idegi izgatást, stresszt, ingereket, mint a tévé vagy a számítógép, emailek. Kerülni kell más erős ingereket is este, pl. a hangos zenét. Számukra fontos az alvás körülménye is, legyen csendes és tiszta, nyugodt a hely. A nagyon kommunikatív vatának szüksége van arra, hogy egyedül legyen, hogy legyen olyan időszak, amikor nem beszél. Minden nap sétáljon egyedül, lehet ebéd után, vagy este, lefekvés előtt. Valószínűleg imád utazni, de inkább valamilyen nyugodtabb kikapcsolódás után nézzen. A repülés például nagyon nem tesz jót a vata túlsúlyú embernek, ha mégis erre kényszerül fontos, hogy sok vizet igyon az úton, mert hamar kiszárad ilyen helyzetben. Mindenképpen kerülje az alkoholt ezeken az utakon, mert az alkohol szárít! A vata futás helyett jógázzon, tai chi is jó lehet, de a séta vagy az úszás ragyogó. A jógastílusok közül inkább a nyugtató, lassú hatha jóga vagy yin jóga, a női jóga jobb számára, mint a dinamikus vagy vinyasa flow típusú gyakorlás. Pránajáma, nadhi sodhana gyakorlása nagyon jó terápia vagy bármi földdel kapcsolatos vagy alkotó, kreatív tevékenység, pl. kertészkedés, főzés is.

Mi fokozza a pitta doshát (ártó tűzet)?

- növeli a kávé, alkohol és a csípős, sós étel

- a vörös hús fogyasztása

- túl sok munka, túl sok idegesség

- a hot jóga, a Bikram jóga - ezért számukra ez nem ajánlott

- a meleg klíma is ellenjavallt

- a verseny is növeli a tüzet

- a gőzfürdő és a szauna

- a dohányzás és a kábítószer

Ezért a pitta típusnak nyugtató, csöndes, hűtő minőségekre, tevékenységekre van szüksége

Mivel a tüzes embernek általában jó az emésztése (van, hogy túl gyors is), ezért gyakorlatilag bármit és bármikor ehet, de azért kerülje a túl sós, savanyú, túl csípős ételt. Hajlamos túlenni magát. A húsételek növelik a tüzet, ezért érdemes áttérni a vegetáriánus étrendre. Hűtő italok, a bab, édes gyümölcslevek, tej és ghí (tisztított vaj). Meleg gyógyteák, gyümölcsteák. Jó lehet a menta tea, mert hűtő hatása van. Csökkentse a mélyfagyasztott, olajos, csípős ételeket, a nasikat, a citromot, narancsot, paradicsomot, joghurtot, tejfölt, a kemény sajtokat és az ecetet.

Életmód: hűtő tevékenységek és olyanok, amik nyugtatják az elmét. Kezdjen el kötni! Horgolni. Úszás tóban, kirándulás, a természetben levés fontos. Fejleszd ki magadban a megbocsátás, együttérzés, barátkozás, valódi tartalom megértésének és a kontroll képességét. Kerüld a tűző napsütést, a tüzet. Kerüld a versengést, a konfliktusokat és vitákat, gyakorold az önuralmat és relaxálj. A jóga gyakorlása egy hűvös helyen nagyon jó terápia lehet. A Bikram mellett az Ashtanga jóga sem megfelelő az ilyen embereknek. Meditáció és pránajáma viszont hasznos lehet. Az aloe vera a tűz típusú ember első számú gyógynövénye.

A kapha (víz) típusú ember kerülje a nehéz ételeket, az édes, tápláló élelmiszekeret.

Ügyeljen a túlevésre, mert hajlamos rá. Az éjszakai hűtőbe költözés tilos! Napközbeni alvás is. A tévé előtt egész nap feküdni növeli a vizet. Nyugtatók, altatók növelik a vizet bennünk.

Ha például ha valaki megfázott, valószínűleg sok benne az ártó víz, ezért fűtő (pl. gyömbér) vagy más melegítő étrendre van szüksége. Ebben az időszakban érdemes a hideg ételektől és italoktól tartózkodni, vagy olyan ételektől, ami hűtenek, pl. a tejtermékek.

A kapha típusú ember egyen száraz, stimuláló ételeket. Étrend: valószínűleg lassú az emésztése, ezért könnyen túleszi magát, csak későn veszi észre, hogy már rég tele van. Tehát egyen kevesebbet, mindig féladagot kérjen. Hagyd ki a reggelit! Csak akkor egyél, amikor tényleg éhes vagy. És mindenképpen hagyd ki az étkezést naplemente után. Biztosan szereti a vizes ember a sajtokat, vajat, pékárut, kenyeret, süteményeket, fagyit, de ezek mind nem jók számára és csak fokozzák az ártó energiát benne.Meleg, fűszeres, könnyű és száraz ételek, kevés olja, kevés vaj, kevés só. Gyömbér, bors nagyon jó fűszerek ennek a típusnak. Zöld zöldség. Kerüld az édességeket. A legjobb édesítő a méz számodra., de abból se sokat, maximum egy teáskanál.

Életmód: olyan tevékenységek, amelyek megizzasztanak. Mászás, futás, főleg reggel, amikor nehezen kel fel. A hideg, vizes klíma kerülése. Maximum t óra alvás bőven elég ennek a típusnak, bár nagyon nehezen fog erre ráállni. Olyan érzelmeket kell növelni, mint a nem ragaszkodás, függetlenség, szabadásg. A sok Napüdvözlet gyakorlás a jógában nagyon hasznos lehet. Az Astanga jóga remek választás.

Aki kerüli az érzelmeket, az olyan helyzeteket, amik érzelmileg kihívást jelentenek számára biztosan növeli a vizet magában.

Ismerd meg önmagad, tanulmányozd és tudd meg, hol tudsz és kell változtatni az életeden. Ha megismered önmagad az segít önmagad elfogadásában is, hiszen az önszeretet sokszor a legnehezebb dolog a világon, de az egyik legfontosabb is egyben. A megfelelő életmód, étrend segít a doshák egyensúlyba hozatalában. Nem az a cél, hogy teljesen egy új ember megszülessen, maradj hű önmagadhoz, de éld meg a legtökéletesebben. Legyél a legjobb Te!

Olyan egyensúlyba hozni életedet, mint egy vállalkozást vagy egy háztartást vezetni: kell a vata, hogy legyenek ötleteid és, hogy mindig tudj változtatni, hogy meg tudj újulni, hogy szenvedélyes és kreatív tudj maradni. Viszont kell a pitta, hogy legyen benned kitartás és végig tudd vinni a terveidet és kell a kapha, hogy minden, amit kitaláltál működjön és folyamatosan életben maradjon.

Ha megismered és megérted önmagad, akkor megismered és megszeretsz másokat is. Az ajurvéda és a jóga ebben segít. Kapcsolódj önmagaddal és másokkal egy harmonikus életért.

Mentés

MentésMentés

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page