top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A három dosha egyensúlyzavarban

Az ajurvéda India klasszikus orvostudománya, egy olyan gyógyító rendszer, amelynek elsősorban célja egészségünk megőrzése, másodsorban, pedig a kialakult betegségek kezelése. Az ajurvéda szanszkrit szó, jelentése az élet tudománya, bölcsessége.

Az ajurvéda egy összetett, holisztikus gyógyászati rendszer, egy olyan ősi tudás, amely eszközei segítenek megőrizni és fenntartani az életet. Fontos, hogy a terápiában mindig személyre szabottan, az egyén alkatának illetve problémájának függvényében történik az eszközök kiválasztása, maga a gyógyítás.

Ez a tudás a mitológia szerint Brahma főistentől, a világ teremtőjétől származik, így került be a szent iratokba, a Védákba. Azóta elterjedt világszerte, Európában kb. 3000 ajurvéda szakorvos működik és egyre több orvos szakosodik és választja ezt a gyógyászati hagyományt. Az Egyesült Államokban közel 50 egészségügyi szakközépiskola oktatási programjában tanítják az ajurvédikus terápiát. Az ájurvéda több ezer oldalas alapműveinek szerzői: Csaraka, Szushruta és Vágbhatta voltak.

A gyógyászatot hagyományosan 8 fő ágra osztjuk:

  1. belgyógyászat, általános gyógyászat (kája-csikitszá)

  2. fül-orr-gégészet-szemészet (sálakja-tantra)

  3. toxikológia (agad-tantra)

  4. gyermekgyógyászat, nőgyógyászat-szülészet (bálaroga csikitszá)

  5. sebészet (sálya-tantra)

  6. mikroorganizmusok okozta betegségek és pszichiátria (bhúta-vidjá)

  7. szaporodástan (vádzsikarána-tantra)

  8. megfiatalítás tudománya és gerontológia (raszájana-tantra)

A bennünk három fő energia, amelyeket dosháknak nevezünk, a váta, a pitta, és a kapha. Ez a három erő irányítja működésünket. A doshák minden emberben egyedi arányban vannak jelen és határozzák meg az alkatot. Nagy valószínűséggel egy vagy két dosha túlsúlyban van mindig.

A három dosha a: váta (a szél, az energia, amely a testben az összes mozgást, szállítást teszi lehetővé), a pitta (a tűz, amely a szervezetben az átalakítást végzi) és a kapha (az az erő, amely a test szerkezetét, vázát alakítja).

Az egyensúlyhoz az alábbiak szükségesek:

  • megfelelő táplálkozás

  • megfelelő emésztés

  • megfelelő anyagcsere

  • a megfelelő időben és mennyiségben történő ürítés

  • megfelelő életvitel

  • megfelelő testmozgás

Az ajurvéda három ártó energiája

Mindenkit a három dosha aránya határoz meg, ha pedig felborul a doshák egyensúlya akkor következik be a betegség. Az ájurvéda feladata, hogy visszaállítsa a szervezet egyensúlyi állapotát. Az erősebb dosha nemcsak külső és belső tulajdonságainkat határozza meg, hanem betegségekre, rendellenességekre való hajlamunkat is.

Vata – Szél (levegő)

A vata szó jelentése mozogni. Mivel a fizikai és szellemi mozgást képviseli, a legfontosabb alkati jegy. Ez a dosha támogatja a vázrendszert és irányítja a keringés működését. Őselemei a levegő és az éter, melyek az aktivitást befolyásolják. Ha a vata egyensúlyban van a többi doshával, ezek a személyiségek lelkessé, célratörővé válnak, jól alszanak, és megerősödik az immunrendszerük. Kreatívak, könnyen alkalmazkodnak, gyorsan döntenek. Számukra vonzó a mozgalmas életmód, de a túl sok mozgás, a megterhelés, a stressz és a mértéktelen étkezés mind felelősek az egyensúly borulásáért. A vata a reggel és délután 2 és 6 óra közötti idő. Ez az idő a legalkalmasabb a fizikai és szellemi munka végzésére.

Tulajdonságai: vékony testalkat, szabálytalan étvágy és emésztés, száraz, kirepedezésre hajlamos bőr, felszínes alvás, lelkesedés, élénkség, képzelőerő, változékony hangulat, ingerlékenység, könnyen kifárad, robbanékony fizikai és mentális energia, rendszertelen szokások, érzelmi kitörések, nyugtalanság párkapcsolatban.

Egyensúlyzavar jelei: érdes bőr, törékeny körmök, szájszárazság, szemszárazság, székrekedés, száraz köhögés, légzési problémák, szédülés, magas vérnyomás, izomgörcs, idegi fájdalom, gyomorpanaszok, depresszió, álmatlanság, általános fáradtság, nyugtalanság, remegés, fogyás.

Kiegyensúlyozás: pihenés! Nagyon fontos a megfelelő alvás minden éjjel, de jó a meditációs ellazulás, a relaxáció is. Meleg! A vata hideg dosha, szereti a meleget és a megfelelő nedvességű levegőt. Reggel vegyen meleg fürdőt vagy zuhanyt, ez rendkívül jó hatású vata panaszokra.

Táplálkozás: Fontos biztosítani a napi háromszori étkezést. Egyen vata ételeket. A friss gyömbér jót tesz az étvágynak és az emésztésnek. Fogyasszon sok meleg folyadékot, legjobb a vata gyógynövénytea. Kerülje a szellemi feszültséget, túlzott megerőltetést, hangos zenét, erőszakos filmeket. Környezete legyen világos, tiszta. A vata jól reagál a napra.

Pitta - Tűz, víz

A pitta jelentése hevíteni vagy égetni. Fontos szerepe van az összes biokémiai folyamatban, beleértve a belső hőtermelést is. Elemei a tűz és a víz. Ha a pitta kiegyensúlyozott, az ember elégedett és harmonikus. Jó az étvágya és az emésztése, bársonyos a bőre és egyensúlyban van a hormonháztartása. Egyensúlyvesztést a tartós stressz és a rendszertelen élet, a hőség, és a zsíros, fűszeres ételek okozhatnak. A pitta délben és éjfélkor a legaktívabb, ezért fontos, hogy a főétkezést délben fogyasszuk el. Éjjel a tüzes pitta melegíti testünket.

Tulajdonságai: közepes alkat, jó étvágy, erős emésztés, hajlamos ingerlékenységre, haragra, szereti a kihívásokat, világos, leégésre hajlamos bőr, világos, vöröses színű haj, éjjeli forróság és szomjúság érzet, jellemző a sok szeplő és anyajegy, jó koncentrációs képesség. Rosszul tűri a meleget és az erős fényt.

Egyensúlyzavar jelei: izzadás, hőhullámok, kellemetlen lehelet, emésztési problémák, rossz májműködés, hormonhiány, gyomorégés, ekcéma, sárgás arcszín, idegi eredetű bélpanaszok, alvási zavar, túlzott éhség érzet, nyugtalanság, ellenségeskedés, türelmetlenség.

Kiegyensúlyozás: Hideggel. A hűvös segíti a pitta egyensúlyozását. Alvás közben a szoba hőmérséklete legyen 20 fok. Ne vegyen hosszú meleg fürdőt. Ha forróságot érez, tegyen borogatást a homlokára vagy a tarkójára. Ne egyen túl sokat, fontos a rendszeresség és mértékletesség. Az ideális adag minden étkezéskor körülbelül két maréknyi étel. Kerülje a mesterséges izgatószereket, például az alkoholt. Csak tiszta ételt és italt fogyasszon, mert rendkívül érzékeny. Kerülje az erős fizikai megterhelést, és a túlzott kimelegedést. Tartózkodjon az erős, hosszan tartó napfénytől, mert gyorsan túlhevül.

Környezet: Tartózkodjon sokat a szabadban. Sétáljon tavak, patakok mentén. Kerülje a megrázó könyveket, filmeket, ezek fokozzák a pittát. Szánjon időt minden nap a szórakozásra, kikapcsolódásra.

Kapha - víz, föld

A kapha jelentése átölelés. Az erőért, ellenálló képességért és az élő szervezet felépítéséért felelős. Kevésbé változékony, mint a másik két dosha. Ellenállóvá tesz a betegségekkel szemben, segíti a gyogyulást. A kapha szimbolizálja azt a hatalmas erőt, ami sejtjeinket irányítja. Elemei a föld és a víz. A kiegyensúlyozott kapha rendkívül jó társ. Különösen jó a fizikai állapota, nagy a kitartása.

Egyensúlybomlást okozhat a motiváltság hiánya, ezenkívül pedig a hideg, a túl sok cukor, zsír, és túl sok alvás. A kapha kora reggel, és este uralkodó. Ez a legmegfelelőbb idő a test és az elme tisztítására, és személyes szükségleteink elvégzésére.

Tulajdonságai: erőteljes testalkat, nehéz csontozat, nagy energia, rendkívül nyugodt, türelmes személyiség, sima, vastag, olajos bőr, hosszú alvás, hízásra való hajlam, kis étvágy, lassú emésztés, birtoklási hajlam.

Egyensúlyzavar jelei: sápadtság, hidegérzékenység, emésztési problémák, túlsúly, aluszékonyság, keringési zavarok, ödéma, allergia, depresszió, apátia, féltékenység, impotencia, tompaság, fáradtság, falánkság, hurutos köhögés, ciszták, daganatok, cukorbetegség.

Kiegyensúlyozás: Változatosság. Hajlamosak mindent megtartani, felhalmozni, de ha megtanulják a dolgokat elengedni, hatalmas lépést tehetnek személyiségük fejlődése érdekében. Hasznos lehet a meditáció, hogy felfedezzék belső éberségüket, ami ösztönzőleg hat.

Táplálkozás: Ne egyen túl sokat, mert kifejezetten hízékony típus. Étkezés után rágjon el egy kis kanál édes köménymagot, ez gyorsítja az emésztést. Napközben fogyasszon meleg italokat, de csak keveset, mert a kapha amúgy is nedves típus. Előnyös a meleg, főleg a száraz meleg. A nyirkosságra nagyon érzékeny, azt kerülnie kell.

b

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page