top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A jóga megújulás

Az IKREK mantrája, hogy a dolgoknak nincs végső valósága. Ő az örök megújuló, a szüntelen ötletelő, a mindent kifürkésző, felkutató, az aktív mozgató, a mindent értő és tudó. Erre ügyelj a gyakorlásodban is.

Ehhez a zodiákushoz tartoznak a karok, a vállak, az idegek és a tüdő. Ide sorolható a beszéd, a gondolkodás és maga a mozgás is. És ami nagyon fontos: ide tartozik az érzékelés.

A külvilággal az 5 érzékszervvel vagyunk összekapcsolva. Az vagy, amit érzékelsz. Vagyis inkább, amit arról gondolsz, amit azokhoz társítasz, amiket érzékelsz. Ahogy kiértékeled percről percre, másodpercről másodpercre a látottakat, hallottakat, szagoltakat, ízlelteket, tapintottakat. Azt a bődületes információtömeget, ami az érzékelés kapuin beáramlik.

A szaglás szerve az orr, ami a föld elemhez tartozik. Ügyelj az orr nyálkahártyájának épségére, nedvességére, a szárazság a szaglást gyengítheti. Végezzünk orrmosást, néti kannával (táborokban mostantól tanítani fogom). A tüneteket elkerülhetjük egyébként sok folyadék és sok szaftos egytálétel, leves vagy főzelékek fogyasztásával.

A következő az ízlelés, a nyelv, ami a víz elemhez tartozik, reggel nyelvkaparóval, vagy akár a fogkefe recés hátával tisztítsd meg. Még mielőtt bármit is innál vagy ennél! Fogyasszunk időnként friss gyömbért, amely feléleszti az ízérzékelést.

A látás a szem, amely a tűz elemhez tartozik, próbáljuk meg kímélni, nem erőltetni különös gondossággal legyünk iránta ebben az időszakban. A meleg, édes italok, gyógyteák (macskagyökér, édeskömény) nyugtatják és nedvesen tartják a szemet.

A tapintáshoz tartozik a bőr, a levegő elemhez kapcsolódik, nagyon hajlamos lesz most a kiszáradásra, amit szintén nedvdús ételekkel ellensúlyozhatunk, a kellő mennyiségű folyadék bevitelét nem győzöm most hangsúlyozni.

És végül a hallás, a fül, amely az éter elemhez kapcsolódik. Használhatsz fülgyertyát vagy csak az általános fürdés, tisztálkodás után finoman, egy puha kendővel, törölközővel töröld ki és át, soha ne használj fülpiszkálót.

Mivel az Ikrek levegős és száraz jelleget hordoz, fokozottan figyelj arra, hogy az érzékszervek ne száradjanak ki. Olajozd magad, kenegesd kívülről és belülről is.

Az Ikrek havában túlzottan megszaporodhatnak elintézendő dolgaink, megbeszélnivalóink is. Tartózkodj mások kibeszélésétől, pletykálkodástól, fecsegéstől, amit az Ikrek nagyon tud. Ő ugyanis a hírvivő. Gyakoroljuk a MAUNÁT, a hallgatást, keressük a belső csendet.

Májusban „nyitva van az aranykapu”. Ilyenkor nyílik meg, amikor a Nap eléri a Világfa csúcsát, a Tejút egyik végét. Ez az évkörben a legszentebb, legszellemibb, legalkalmasabb időszak a megújulásra. A kapu a nyári napfordulókor zárul be, addig lehet a Világfa jelképes megmászásával változásokat eszközölni, azaz ténylegesen önmagunkban megújulni. Most vagy képes igazán feldolgozni, ami eddig volt és most van itt az idő önmagad újjászülésére. Végy egy mély levegőt, mert maga a teremtés lehetősége jött el.

A jógagyakorlásod alatt figyeld meg az egyes érzékszerveket, akár kiválaszthatsz egyet is és végig arra fókuszálj, vagy amikor benne nyugszol egy ászanában, megvizsgálhatod akár szépen sorban mindet. Próbálj ki új jógastílust, új tanárt, új stúdiót. Próbálj ki egy új ászanát, amit, már lehet régóta szeretnél kigyakorolni. Tarts csendgyakorlatot. Úgy újulj meg, hogy lassítasz minden téren. Az Ikrek sürgetni fog, de éppen ezért a megújulást ne úgy kezd, hogy akkor most nyomod, mint az eszeveszett, ami a csövön kifér. Legyél tudatos minden mozdulatodban, döntésedben, ne hamarkodj el semmit. Fékezz. Légy körültekintő. Nem kell azonnal lépned, akkor is, ha most arra tol az élet.

Közeledik az Ikrek újhold is (június 3.), vigyázzunk a nyelvünkre, mit mondunk el és mi az, amit jobb, ha most megtartunk magunknak. Persze az is lehet, hogy eljön a nagy tisztázó beszélgetés ideje, egy beszélgetésé, amit már régóta halogatsz. Amitől tartasz. Most képes vagy értelmesen megfogalmazni és elmondani a másiknak, amit szeretnél. Az őszinteség vezéreljen mindig (szatja) de úgy, hogy közben ügyelj a nem-ártásra (áhimsza), a jóga első szabályára.

A jóga segítségével levetjük a régi bőrünket és megújulva frissen haladunk tovább. Lélegezz fel! Hagyd el, ami nem kell, ami már nem segít, ami nem használ - eljött a vedlés időszaka - de úgy, hogy végig tudod, sosincs vége, semminek sincs egy végső valósága, minden, de minden változás.

Sajnos vagy szerencsére semmi sem tart örökké.

Gyakoroljunk fáradhatatlanul,

Hari Om

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page