top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Ez alap - áhimsza

Ne bántsd. Sem magadat, sem mást. Ne árts. Se magadnak, se másnak. Ne okozz sérülést. Se tettel, se szóval, de még gondolattal sem. Ne okozz magadnak, sem másnak, rosszat, ne okozz magadnak, sem másnak, szenvedést.

Ne erőltesd senkire rá. Sem magadat, sem a gondolataidat. Ne erőltesd bele magad. Ne erőltesd magadra. Nem kell olyat tenned, amire úgy gondolsz, hogy ezt még kibírom. Nem kell semmit kibírnod.

Ne tukmáld. Ne győzködd. Ne prédikálj. Ne erőszakold ki. Ne használd ki. Ne szorítsd a sarokba, ne szorítsd le. Ne legyél túl határozott. Könyörtelen. Túl szigorú és szikár. Ne legyél szívtelen. Ne törekedj, ne könyökölj. Ne préseld ki.

Hagyj időt és teret, választási és döntési lehetőséget. Kiutat. Inkább ajánlj. Legyél gyöngéd. Maradj a határvonaladon belül. Úgy fogalmazz, úgy cselekedj, hogy az ne legyen bántó vagy ártó. Soha ne minősítsd őt magát. Ne ítélkezz felette. Ne bíráld. Ne tegyél szemrehányást. Ne kritizáld.

Hagyd a háborút, a háborgatást, a zaklatást, az orra alá dörgölést, a szembesítést, a felhánytorgatást, a hőzöngést, a piszkálást, a kioktatást. Finoman fogalmazz, beszélj magadról, a saját érzelmeidről. Légy tiszteletteljes.

Neked szabad olyanoktól távol tartani magad, akik ezeket nem tartják be. Nem kell mindenkivel közösséget vállalnod, aki téged bánt, aki neked árt azt kerülheted. Nem a te dolgod mindenkit megváltoztatni, mindenhol beavatkozni.

A legfontosabb: mindig a szeretet vezéreljen.

Ez teremti meg benned a békét, ez vezet az elme csöndességéhez.

Ez az áhimsza, a jóga első lépcsőfokának első pontja.

Nem mondom, hogy mindig sikerül, de nagyon igyekszem.

Namasté

Alexandra

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page