top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A gyökércsakra

A gyökércsakra, az első és a legalsó csakra, tehát az alapért felel. Szanszkrit nevén a muladhara feladata maga a létfenntartás. Minden csakrának különböző polaritása van, a gyökércsakra férfi polaritású. A gerinc alsó végénél, a gát területén, a végbél és nemiszerv között helyezkedik el.

Színe a vörös, terápiájában a barna és a földszíneket érdemes használni.

Szervek, amik ide tartoznak: csontok, gerinc, vastagbél, fog, köröm, ér, vér

Eleme a föld.

Ábrázolásban a formája a négyzet.

Felel a megfelelő táplálék felvételéért, tehát az evés, ivás egyensúlyát koordinálja. Az alvást vezeti, de feladata a szaporodás is. Munka, stabilitás, biztonság, félelmek, az élni akarás tartozik még ide. Szorongásos pszichés állapotok, pánikbetegség gyakori, amikor a gyökércsakra nem működik megfelelően.

Megtanít szeretni a testünket, magunkat és megismerni a korlátainkat.

Segít megtalálni az egyensúlyt az aktivitás és passzivitás között, mennyi munka legyen és hozzá mennyi pihenés, segít a cselekvés és nem-cselekvés egyensúlyát megteremteni.

Utazás, költözés, munkahely-váltás, a munkáddal kapcsolatos válság, anyagi problémák, vagy bármi olyasmi, amitől kevésbé érzed biztonságban magad – ezek mind felboríthatják az első energiaközpont, a gyökércsakra egyensúlyát.

Terápia

Földdel kapcsolatos tevékenységek, mint ásás, kertészkedés, agyagozás, de a lábakkal foglalkozás, mint pl. pedikűr, talpmasszázs is jó. Túrázás, síelés, homokozás, főzés.

Piros színekkel körülvenni magunkat, különösen szőnyeg, a vörös szín a ruhákban, az öltözködésben használni, terápiájában a barna és a földszíneket is érdemes bevetni.

Sankalpa (megerősítések): Mindig körülvesz a támogatás és a szeretet. Biztonságban vagyok. Két lábbal állok a földön. Kapcsolatban állok a földdel. Mindig van elég. Mindig körülvesz a támogatás és szeretet. Egyensúlyban vagyok. Megvan mindenem, amire szükségem van.

Bija (mag) mantra (meditáció alatt egymás után ismételgetni, sokszor egymás után, az AUM is ilyen, de azt csak háromszor szoktuk az órákon, ugyanazt kell csinálni ezzel is): LAM

Jóga ászanák

Egyensúlyozó gyakorlatok (egy lábon állva, kézenállás, fordított testhelyzetek), a lábak izmait igénybe vevő álló ászanák (pl. harcos pózok, székpóz). Tadászana szuper, de a baddhakonászana (pillangó póz), a spárga (Hanumánászana) és különösen az álló spárga. Amikor nem csak két lábon, hanem négy lábon állunk a földön, mint a macskapóz és a lefele néző kutya póz.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page