top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Holdüdvözlet - Chandra Namaskar

A méltatlanul háttérbe szoruló Holdüdvözlet egy hasonlóan fontos és alapvető gyakorlatsor, mint a Napüdvözlet.

A gyakorlás külön érdekessége, hogy balra kezdjük, szemben például a Napüdvözlettel, vagy amúgy is a gyakorlásnál jellemzően a jobb oldalt indítjuk először. A Holdüdvözlet segít ellazulni, lenyugodni, elcsendesedni, közben viszont a gyakorlatsor a kreativitást serkenti. Érdemes este gyakorolni. Különösen jó hatással van a gyökércsakrára és a szakrális csakrára, fizikai szinten pedig csípőnyitó és hátsó combhajlítót nyújtó gyakorlatokat végezhetünk. Jó hatással van a hátra, megnyújtóztatja az egész háti szakaszt.

A Hold a a HATHA jógában a THA. a passzív, a befogadó, a női energia. Az elengedés, az átadás, az önátadás tartozik ide. Érdemes ezeket a fogalmakat, érzelmeket tudatosítani a gyakorlás során. Nagyon fontos ez az energia, hiszen a hétköznapjaink és általában a gyakorlásunk az aktivitásunkat, a belső tüzet növeli. Alapvető jelentősége van ezt kompenzálni, például ezzel a gyakorlatsorral.

Végezzük a gyakorlatokat nagy figyelemmel, mint egy lassított felvételen, vagy mintha vízben mozognánk és teljes odaadással. Itt nem ugrálunk egyik pózból a másikba, finoman mozdulunk, gördülünk ászanából ászanába. Olajozottan a tudatosság folyamatos fenntartásával végezzünk néhány kört, mindig tehát először balra majd jobbra indulva. Mindig legyen meg a két irány, az számít egy körnek. Legyünk spontánok, lágyak, némi játékossággal, könnyedséggel, viszont mégis komolysággal álljunk a gyakorláshoz. Figyeljük meg a belső bölcsesség megnyilvánulását, addig végezzük, amíg ezt nem érezzük.

Nőknek remek gyakorlás lehet a menstruáció alatt a Napüdvözlet helyett. De férfiak esetében is, amikor nincs kedvünk megmozdulni és inkább a befelé fordulásra van igényünk, ez a gyakorlatsor jobban segíthet. Az áramlásra, a gyakorlatok összekapcsolására helyezzük a hangsúlyt, mintha egymásba folynának. Figyeljük meg magunkban ezt a folyamatosságot, ezt a rugalmasságot, mintha mi is folynánk, megérezve ezáltal kicsit jobban, hogy tulajdonképpen a test is energia, csak szilárdabb, mint amire egyből gondolnánk.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page