top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Táplálkozási útmutató és dosha teszt - 1. rész

A jóga szerint elengedhetetlen a rendszeres gyakorlás, valamint a gyakorlatok egyfajta diétával történő kiegészítése a test, a lélek és az elme egyensúlyának helyreállítása és fenntartása érdekében.

A doshatesztből kiderül, hogy testtípusunkból adódóan mikor és mit együnk. Mindhárom dosha teljesen mást igényel az egyensúly megteremtésére. Ha alkatunknak megfelelően választjuk meg ételeinket, azzal biztosíthatjuk a megfelelő és arányos testsúlyt, az életkedvet és a fizikai erőt.

A nyugati táplálkozási tanácsadás főként laboratóriumi elemzésekre támaszkodik, minden a zsírok, a fehérjék, a szénhidrátok, a kalóriák, a vitaminok és az ásványi-anyagok körül forog. Az ajurvéda viszont a táplálkozási – életviteli tanácsadások terén nem a tünetekből, hanem az alanyból indul ki, diagnosztizálja alapvető testtípusát, és megállapítja az egyensúlyzavar, azaz a születéskori testtípustól való eltérés okát. A kezelés célja a születéskori egyensúlyi állapot helyreállítása.

Nézzük, mit javasol ez a hagyomány:

A napi főétkezés 12 és 1 óra között történjen, a vacsora könnyebb ételeket tartalmazzon, és legkésőbb 7-ig fogyasszuk el. Ne együnk túl lassan vagy túl gyorsan, ne együnk idegesen, dühösen. Étkezés közben ne igyunk többet pár korty víznél. Két étkezés között minimum 3 óra teljen el, így időt adhatunk szervezetünknek, hogy megeméssze az elfogyasztott ételt. Ha jól osztjuk be, nem lesz szükségünk nassolásra. Az étrend megfontolásakor fontos tényező az étel minősége és frissessége, lehetőség szerint ne együnk újramelegített ételt. Vannak olyan ételek is, amelyek összeférhetetlenek egymással, mint például a hús, valamint a savanyú gyümölcsök és a tej,

Az ételek fogyasztását az agni, a test emésztőüzemének állapota kell, hogy megszabja. Ne együnk, ha nem vagyunk éhesek, ne igyunk, ha nem érzünk szomjúságot. Szomjasan ne együnk, éhesen ne igyunk. Ha ilyenkor folyadékot iszunk, akkor az föloldja az emésztőenzimeket, s ezáltal csökken az agni, az emésztés tüze.

Az alkatnak megfelelő étrend kiválasztása során számításba kell venni az étel ízét, azt, hogy az étel nehéz-e vagy könnyű, meleg vagy hidegkeltő, olajos vagy száraz, folyékony vagy szilárd, valamint az évszakokat. Nyáron nem jó erős, fűszeres ételeket enni, ősszel pedig kerülni kell a szárított gyümölcsöt és a magas fehérjetartalmú ételeket. Télen tartózkodni kell a hideg italoktól, fagylalttól, tejtermékektől.

Rágjunk meg minden falatot alaposan és mérsékelt sebességgel együnk. Ugyancsak fontos, hogy egyszerre mennyi ételt veszünk magunkhoz. Ha túl sokat eszünk, a gyomor kitágul, s további ételt követel. Az emésztetlen táplálék és salakanyagok felgyülemlése a szervezetben az ama, amely a birtokolt negatív érzelmekből alakul ki. Ezek elfojtják a tudat tüzét, vagyis az elme világosságát. Így a fizikai agni is lecsökken. Az amában gyökerezik a legtöbb megfázás, láz és influenza, valamint a legyengült autoimmun-rendszer krónikus betegségei az allergiáktól az asztmán, ízületi gyulladásokon keresztül a súlyosabb betegségekig.

A víznek létfontosságú szerepe van a test egyensúlyának megtartásában. Ha egy kis vizet iszunk evés közben, az segíti az emésztést. Étkezés után nagy mennyiségben fogyasztva azonban felhígítja az emésztőnedveket, s így hátráltatja azt.

A böjtök, amellett, hogy fogyókúrázásra alkalmasak, fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, mert pihentetik az emésztőrendszert. A vata és pitta alkatú személyeknek nem szabad három napnál hosszabb böjtöt tartani, míg a kapha alkatúak ennél hosszabbra is vállalkozhatnak.Amikor böjtöt tartunk, figyelnünk kell fizikai erőnkre és állóképességünkre. Ha az észrevehetően csökken, fel kell hagyni a böjttel. Javasolt viszont láz, megfázás, székrekedés, ízületi fájdalom, illetve a vastagbélben felhalmozódott mérgek esetén. Az egészséges embernek is tanácsos legalább hetente egyszer böjtöt tartani.

Az alábbi teszt segít, hogy meghatározzuk alkatunkat (dosha-teszt). Vizsgáljuk meg 20 pontban, hová tartozunk leginkább, jelöljük ezt 1-1 ponttal, majd az eredményt összesítve megkapjuk uralkodó testtípusunkat, s a ránk jellemző dosha-arányt is.

vata / pitta / kapha

1. alak: sovány / közepes / megtermett

2. bőr száraz, érdes, hűvös, barna / puha, ráncos, meleg, világos, sárgás / feszes, sima, zsíros, hűvös, sápadt, fehér

3. szem kicsi, mozgékony, barna vagy fehér / ravasz, szúrós, zöld, sárga vagy szürke / nagy, kék, sűrű szempillák

4. fogak hosszú, hézagos, görbe, sorvadt íny / átlagos, íny lágy vagy vérzékeny / erős, fehér,

szabályos

5. haj kevés, száraz sötét, esetleg göndör / közepes, puha, fakó, zsíros, ősz, barna vagy vörös / sűrű, hullámos, zsíros, sötét vagy világos

6. hang/beszéd rekedt,

folyamatos hangos, gyors lassú, dallamos

7. memória rövidtávú jó, hosszútávú gyenge / pontos, intelligens / lassú, de fogékony

9. fizikai aktivitás igen aktív / közepes / lusta

10. alvás szakaszos, felszínes / közepes, mély / hosszú, kábult

11. álmok repülés, ugrás, futás, félelmek / színes, tüzes, haragos, szenvedélyes / víz, úszás, romantikus

12. jó oldal fantáziadús, fogékony, spontán, rugalmas, életvidám /

intelligens, magabiztos, vállalkozó, jókedvű / nyugodt, együttérző, bátor, megbocsátó,szeretetteljes

13. betegséghajlam idegesség, görcsök, álmatlanság, szorongás,fájdalom /

sztressz, infarktus, fertőzések, kiütések, gyulladás / kövérség, diabetes, asztma, ödéma, allergia, depresszió

14. étvágy változó / jó, mohó / folyamatos

15. ételadag kevés / közepes / sok

16. széklet kevés, kemény / közepes, puha, gyakori / tömeges, puha

17. szomjúság rendszertelen gyakori / enyhe /

rendszeres

18. vizelési gyakoriság ritka / gyakori / ritka

19. izzadás gyenge / nagy mennyiségű / kevés

20. pénzköltés gyors, hirtelen / közepesen

beosztva / lassan, félretéve

A következő posztban folytatom a megfelelő étrend kialakítását.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page