top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Miért ne igyunk gyakorlás közben

Megjelent egy cikk Sadhguru honlapján a gyakorlás közbeni vízivásról, ami az egyik vesszőparipám. Kértétek, hogy fordítsam le, erre vállalkoztam az alábbiakban. Angolul a cikk a bejegyzés alján olvasható.

Sadhguru arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes a megfelelő körülményeket kialakítanunk és biztosítanunk a testünk számára a hatha jóga gyakorlása közben és elmagyarázza azt is, hogy miért ne igyunk jógázás közben.

Kérdező: Üdvözlet, Sadhguru. Azt mondta, ne igyunk a gyakorlás alatt és ne használjuk a mosdót sem, miért?

Sadhguru: Ha jógát gyakorolunk, akkor folyamatosan növeljük az ushnát (hő) a testben. Ha hideg vizet iszunk gyakorlás közben, az ushna hirtelen esik le, ami különböző reakciókat válthat ki a fizikai testből. Hajlamoska leszünk az allergiára, a náthára és egyéb hasonló tünetek léphetnek fel. Ha erősen ászanázunk és hirtelen vizet iszunk hamarabb megfázunk. Ezért soha ne igyunk a gyakorlás alatt. És ne menjünk el WC-re sem, mert ki kell, hogy izzadjuk magunkból a fölösleges vizet.

A jóga erőfeszítés, a cél pedig, hogy egyre kevesebb erőfeszítést tegyünk, annak érdekében, hogy egy nap, amikor leülünk a matracra, mi magunk legyünk a jóga – nem egy jógát gyakorló személy. Jógává válni, ez a cél.

Szépen lassan és fokozatosan, ahogy gyakorolunk, a jóga belénk költözik, ha végzünk egy ászanát, az izzadság a fejtetőből fog kijönni és nem az egész testben jelentkezik. A test többi része csak az időjárástól izzad, de a lényegi izzadás a fejtetőnél történik meg. Ez azt jelenti, hogy az energiát a megfelelő irányba elkezded vezérelni, irányítani, az ászanák ezt az irányt természetesen támogatják. Először tehát a gyakorlást úgy kezdjük, hogy megszomjazunk, végül egy szökőkúttá válunk, ami a fejnél tör ki. Ha tovább dolgozunk az ushnával akkor a fölösleges vizet felfelé tereli.

Ha a rendszered túlforrósodik, akkor inkább hűtsd le magad savászánaban (hullapóz), de sosem hideg vízzel csökkentsd a benned lévő tüzet. Ki kellene inkább izzadni, minthogy kimenni a mosdóba, mert a tisztulás szintje sokkal magasabb, erőteljesebb, ha a fölösleges víz az izzadságon keresztül távozik.

Amikor gyakorolunk és a saját izzadságunkban fürdünk, általában a ruha felszívja azt. Ha sovány a testalkatunk, akkor mindig dörzsöljük vissza az izzadságot, mert az izzadságban található prána-részecskéket nem érdemes elveszíteni. Ha visszadörzsöljük az izzadságot a rendszerbe (testbe), akkor egyfajta aurát, egy védőhálót alakítunk ki magunk körül – a saját energiánkkal vonjunk be ilyenkor magunkat – ezt úgy hívják, hogy kavacha. Ezt ne engedjük kárba veszni.

A jóga arról szól, hogy a testet a leghatékonyabban használjuk. Ha rendszeresen ászanázunk és visszadörzsöljük az izzadságot a rendszerünkbe, akkor egyfajta ushna szintet hozunk létre és pránát generálunk. Hideg időjárás, forró időjárás, éhség, szomjúság – nem tűnnek el teljesen, de biztosan nem izgatnak minket annyira, nem hatnak zavaróan az életünkre.

A cél az, hogy a fizikai erőfeszítés hatására lassan növekedjünk és változást hozzunk magunkban létre. Akár étel, ital, mosdó vagy bármi más, mindenkinél más a fizikai „erőszak” (erőfeszítés). Feladatunk, hogy egyre kevesebbet kelljen erőfeszíteni, hogy mi magunk legyünk a jóga, jógává váljunk. A jógává válás azt jelenti, hogy a tapasztalás önmagában van, nincs különbség individuum és univerzum között. Úgy kell felépíteni a saját rendszerünket, hogy képessé váljon ezt a tapasztalást befogadni. Különben, ha például még valaki még nem kész rá, és közben intenzív tapasztalásai vannak, akkor előfordul, hogy könnyen kicsúszik a talaj a lába alól. Sokan, akik könyvekből vagy egyéb forrásokból jógáznak elveszíthetik a tudatukat (az eszüket).

Nagyon fontos ezért, hogy megfelelő környezetet teremtsünk meg a rendszerünknek, mert akkor a „magasabb” élet elemei természetesen érkeznek hozzánk. De ennek érdekében elég magasra kell másznunk. Ne ülj egy helyben és várd, hogy a magasabb dimenziók lejöjjenek hozzád. Ha azok lejönnek, akkor az nem lesz jó neked. Neked kell felmászni hozzájuk, arra a helyre, ahol a magasabb dimenziók együtt lehetnek veled.

Mentés

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page