top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Ez alap - aparigraha, vagyis legyen az, ami van, elég

Hagyd a ragaszkodást. A tapadást. Ne függj emberektől. Ne függj tárgyaktól. Ne azonosítsd magad barátságokkal, se dolgokkal. Nem az autód, a házad, a cipőd, az órád, a fajtatiszta kutyád vagy.

Minden mulandó. Elromlik, elveszted, elöregszik. Semmi sem tart örökké, tartós boldogságot a tárgyak nem adhatnak. Csak addig érzed az izgalmat, amíg meg nem szerzed. A vágy mindig kielégületlen marad. Te maradsz mindig kielégületlen.

Csak annyit vegyél el mindenből, amire épp szükséged van. Hogy mennyi az annyi, az attól függ, hogy épp milyen élethelyzetben vagy.

Ne szedj túl sokat semmiből. Nincs olyan, hogy biztos, ami biztos alapon. Semmi sem biztos.

A túlzott felhalmozás, gyűjtögetés fölösleges. Ne harácsolj. Ha neked túl sok van, adakozz. Nem kell még egy, meg még egy, meg még egy. Legyen meg a pont elég. Az elégedettség érzése.

Ne tárolj fölöslegesen semmit. Amit egy évig nem használsz azt már nem is fogod, add oda, lehet más hasznát veszi. Ha dönteni kell, hogy többet vagy kevesebbet, akkor válaszd az utóbbit.

Ne tartsd meg azt, ami elromlott, ami eltört. A "még jó lesz valamire" nem jó már semmire. Ne raktározz túl sok mindent, pakold ki a tárolót, a pincét.

Mindent, amit nem használsz energiát tárol. Nincs szükséged arra az energiára, ha csak tárolod és nem használod vagyis alakítod át. Ha nem alakítod át, akkor fölösleg lesz belőle. Fölösleg a testeden, a gondolataidban, az érzelmeidben.

Engedd el az örök vágyakozást, az égető sóvárgást.

Így élni művészet.

Amíg anyagi javaktól függsz nem érheted el a szabadságot.

Ne csapd be magad, legyen az, ami van elég!

Ez az aparigraha, a jámák, a jóga első lépcsőfokának 5. pontja.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page