top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Egészségünk záloga: az öt őselem

Sokféle leírást olvashatunk a jógára vonatkozóan, mielőtt elkezdenénk jógázni biztosan tudni szeretnénk, hogy mire számíthatunk. Mindenkinek vannak előképei, gyakran azonosítjuk a jógát egy meditációs pózban történő nyugodt üléssel, vagy a másik véglettel, amikor nyakatekert pózokban villog valaki és teszi még elérhetetlenebbé ezt a hagyományt egy kezdő számára. Ahhoz, hogy megértsük, mi történik pontosan kicsit visszább kell lépnünk és az élettannal kell foglalkoznunk. Lássunk egy világos és egyszerű összefoglalást.

Mikor fordulunk a jógához?

Nagyrészt akkor, amikor már már baj van. Pedig a jóga gyakorlása úgy hozzátartozhatna a hétköznapjainkhoz, mint a reggeli és esti fogmosás, egyfajta prevenciót képviselhetne, egy folyamatos karbantartást. A jóga célja, hogy megteremtse a folyamatosan áramló energiák között az egyensúlyt és az áramlást magát. A módszer a hatha jóga, a Nap és a Hold igás egyesítése. Igázás alatt uralást értünk, a két különböző energia, a két véglet között az egyensúly megteremtését.

"Mert szent, bölcs és halhatatlan mágus az, aki önnön erejét teljesen uralja"

Hogy mikor nincs megfelelő áramlás ill. az energiák között egyensúly ezt rögtön érezzük, amikor bármilyen testi vagy lelki egészségi problémánk van tudhatjuk, hogy a rendszerben valami billent. Az ajurvéda (élettan) pontos útmutatást ad, melyik energia billenésére mivel kezelhetjük magunkat, mellette a jóga gyakorlása fog segíteni helyreállítani az egyensúlyt.

Az őselvek (őselemek), az ún. gúnák

Ahhoz, hogy megértsük, milyen energiákról beszélünk röviden ki kell térnünk a gúnákra, amelyeket inkább elveknek nevezünk, mint energiának, mert az energia csak ezekből lesz, a gúnák inkább esszenciák. Egy nagyon logikus rendszerben gondolkozik a hagyomány.

Szattva (szél - világosság), radzsasz (tűz-mozgás) és tamasz (víz-sötétség)

Ahogy ezek megindulnak, az ősegyensúlyi állapot megbomlik örvénylés kezdődik (szamszára) és létrejön a mikro-és a makrokozmosz. Az őselvek mindig túlsúlyra törekszenek, ez a rendje a dolgoknak, ezt el kell fogadni.

Az 5 ősatom: hang(zás) érzés forma(látás) íz(lelés) illat(szaglás)

Az öt megismerő szerv: fül bőr szem nyelv orr

Az öt cselekvőszerv: száj(beszéd) kéz láb ürítőszerv nemzőszerv

Az öt durva elem: éter levegő tűz víz föld

Jellemzőik: hallhatóak +érezhetőek + láthatóak + ízlelhetőek + szagolhatóak

A finomtestben ezek leegyszerűsödnek és ekként jelennek meg: életszél - élettűz - életenergia

A fizikai testben lesz belőlük SZÉL TŰZ VÍZ

Ez a három elemi energia az élettan alapja.

Ami minket ebből a legjobban érdekel a hétköznapokban a fentiek hatása a fizikai testre, az egészségünkre. Nézzük miként hatnak ezek az energiák ránk:

A szattva a levegő esszenciája légzést, a keringést biztosítja, a motorikus és szenzorikus működést irányítja. A prána szítja fel a tüzet. Ezzel van egyfajta természetes intelligenciánk. Székhelye a fej, az agy. Ő irányítja a másik kettőt, rendellenessége tehát bennük zavart okoz.

A radzsasz, mint a tűz esszenciája a táplálékot átalakítja, hasznosítja, a szöveteknek megfelelően tálalja. Az anyagcserét ő irányítja. Ha nő a szél egyre jobban nő a hő, és a tűz egyre nagyobb lesz, ez torzulásokat okozhat a szövetekben. Ha viszont kevés a hő, az burjánzást okozhat. Székhelye a gyomor.

A tamasz a víz esszenciája, feladata a hormonális egyensúly és az auto-immunrendszer irányítása. Ha túlsúlyba kerül merevségeket okoz, gyengeséget. Székhelye a szív, lelki erővé alakítható.

Az energiák működése az emberi testben olyan, mintha a test egy üst lenne, ami alatt ég a tűz. A tűz nagyságát a levegő mennyisége szabályozza. Az üstbe víz és táplálék kerül. A tűz átalakítja ezeket táplálékká, megfőzi az ebédet. Ha túl sok a tűz, akkor gyorsan elpárolog a víz, salakká zsugorodik a táplálék, elemésztődik a test. Ha viszont túl kevés a hő, akkor nem fő meg rendesen a táplálék, a lerakódások mérgezik meg és hizlalják túlzottan a testet. Ha tudatosan vagyunk ezt a rendszert korrigáljuk a megfelelő étel bevitelével, mert pontosan érezzük, mire van szükségünk.

Ha tehát a levegő sok elhatalmasodik a tűz vagy a víz bennünk, attól is függ ez melyikre van hajlamunk, melyik van túlsúlyban nálunk. Ez az alkattól is függ, de tudunk tenni ellene. Ha a levegő kevés akkor nem serkenti az áramlást és nem történik meg a megfelelő átalakulás és a salakanyagok vezetnek megbetegedésekhez.

A jóga segít megfigyelni bennünk ezeket a folyamatokat és. Ha tudatosan irányítva, a gyeplőt a kezünkben tartva egyensúlyba hozzuk az energiákat akkor egészségek leszünk minden értelemben.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page