top of page

Recent Posts

Archive

Tags

A Napüdvözlet hatása

A Surya Namaskara, azaz a Napüdvözlet gyakorlatsornak sok változata ismert, vannak olyan jógastílusok, mint például a Vinyasa Flow vagy az Ashtanga, amelyek erre a sorra alapozva, vagy ezt használva állítják össze a gyakorlatokat. Valószínűleg ez a legelterjedtebb és leggyakrabban végzett ászanasor napjainkban.


Surya a Nap, namaskara szó pedig köszöntést, üdvözlést jelent. A Surya Namaskara önállóan is gyakorolható, de egy olyan jótékony hatású sor, amely remekül felkészíti a gyakorlót az ászanák (testtartások) gyakorlására. A Napüdvözlet számos fajtása ismert, a klasszikus sorozat 6 különböző testhelyzetből áll, amelyek ismétlődnek. A Surya Namaskara egy folyamatos, megszakítások nélküli, dinamikus gyakorlatsor.


Hatások:


A Napüdvözletet mindenki gyakorolhatja, évszaktól és napszaktól függetlenül, a szabadban vagy akár szobában, jógateremben. Akár napi 15 perces gyakorlás is jelentős eredményeket hozhat. A gyakorlat hatásai azonban erőteljesebbek, ha kint a természetben és napkeltekor jógázunk.





A Surya Namaskara energetizálja és serkenti a belső szervek működését, segít az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működésében, nemcsak a székrekedést, de a hasmenést is megszünteti, egyensúlyba hoz. A belső szervekben fennálló pangást megszünteti. Rugalmassá teszi a gerincet, segít a helyes testtartás kialakításában, a csípő megfelelő és olajozott működésében. "Kiszellőzteti" a tüdőt, friss pránát, életerőt szállít a szervekhez és a test részeibe. Helyreállítja a vérnyomást, növeli a végtagok vérellátását. Aktivizálja és kiegyensúlyozza az idegrendszert, eltávolítja a belső feszültségeket és segít megnyugodni. Az alvás minőségére is jó hatással van. Növeli a memóriát. A pajzsmirigy működését harmonizálja. Hozzájárul a bőr és a körmök egészségéhez és szépségéhez. A Surya Namaskarat gyakorló bőre fiatalos, rugalmas lesz. Megszünteti a kellemetlen testszagokat. Csökkentheti a haj hullását és lelassítja az őszülés folyamatát. A rendszeres gyakorlás által a test és az elme erős lesz. A méh és petefészek működésére is jótékonyan hat a sor. Megszüntetheti a menstruációs ciklus rendszertelenségét, valamint a menstruációval járó fájdalmakat is csökkentheti. Enyhíti a klimaxos tüneteket. Energetizálja a nemi szerveket.

Megszünteti a súlyfelesleget, elégeti a has, csípő és combtájék felesleges zsírpárnáit, megszünteti a tokát. Fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet, erősíti az immunrendszert.


Nagyon jó felkészítő és levezető gyakorlat a tornászok, futók, úszók vagy más sportolók számára is.


A Surya Namaskara a leghatékonyabb gyakorlat a belső egyensúly eléréséhez, segít legyőzni a letargikus állapotokat, a pesszimizmust, a lustaságot és a kedvtelenséget is.


A napi rendszeres gyakorlás segítségével akár egy hónap alatt jelentős eredményeket érhetünk el. Ha terápiásan alkalmazzuk minimum 3 hónap napi rendszeres gyakorlás szükséges. Utána is fenn kell tartani a gyakorlást, ha meg szeretnénk őrizni az egészségünket. Ha gyakorlunk egy bizonyos cél érdekében, akkor érdemes naplózni minden nap a tapasztaltakat.

A jógaírások többsége nem vagy csak homályosan tesz említést a gyakorlat végrehajtási sebességét illetően. Amikor a gyakorlatot elsajátítottuk, egy ciklus végrehajtása kb. 45 mp - 1 p lesz. Először legyen a célunk 5-6 sor max. 8 perc alatt, majd 12 sor 12 perc alatt. Utána 27, majd 54. Három hónap rendszeres gyakorlással elérhetjük, hogy 54 ciklust (108 gyakorlatot) hajtsunk végre minden nap. Ha van egy konkrét célunk, szeretnénk valamiben változást elérni, akkor érdemes 108x gyakorolni, ami .egy és negyed órát vesz igénybe, plusz a bemelegítés. Gyakorlás után végezzünk jóga nidrát, relaxációt vagy meditációt.


Ellenjavallatok:

Nem ajánlott a nőknek a menstruáció alatt (legalábbis az első napokban) végezni. Ez nagyon egyéni, ha erős a vérzés, akkor pihenőt kell tartani a jógázásban. Nem ajánlott továbbá várandósság alatt sem végezni, a hasonfekvés és a mély homorítások miatt. Szülés után csak fokozatosan szabad visszatérni a gyakorláshoz.


Belső hozzáállás a végrehajtás alatt:

A folyamatos összpontosítás és az elme aktív részvétele fontos a gyakorlás során. Az ászanák alatt zárjuk ki a gondolatokat, ezáltal fokozzuk koncentrációs képességünket, figyeljük a lélegzetünket.

Érdemes mantrázni a gyakorlás alatt, az kizárja a gondolatokat.


A végrehajtás sebessége ne változzon. Csak az első pár gyakorlatot csináljuk lassabban, főleg reggel, mivel akkor az izmok még merevebbek. Végezzük a be és a kilégzések ütemében, vagy ha szeretnénk tarthatjuk tovább is az egyes ászanákat.


Ajánlott arccal a felkelő Nap, vagyis kelet felé fordulva végezni a sort. Fontos, hogy tudatosítsuk a gyakorlat alatt a Nap éltető erejét. Gondolhatunk a Napra, mint a földi élet "táplálójára". Az ember minden energiája a Naptól származik, ugyanis a test minden tápláléka és energiája a Nap fényének, energiájának segítségével jön létre. Tudatosíthatjuk, hogy testünk minden része, egykor egy hasonló vagy épp a Nap része volt. Minél többet gyakoroljuk a Surya Namaskara-t annál inkább tudatosak leszünk mély, spirituális aspektusairól.


A légzés:

A légzés összehangolása a fizikai mozgással a gyakorlat során alapvető feltétele a helyes végrehajtásnak. Először nehéznek tűnhet, közben ilyenkor ugyanúgy természetes a légzés, mint a hétköznapokban. Ha jól megfigyeljük, rájövünk, hogyha másképp lélegezünk, a nem helyes légzéssel a gyakorlat végrehajtása közben légszomj lép fel és túl hamar elfáradhatunk.


Hasznos tanács:

Az első napokban, míg még nem sajátítottuk el a testtartásokat nem baj, ha a légzést nem tudjuk követni, engedjük el ezt, hogy ne frusztráljon minket.


Mikor érdemes elkezdeni a Surya Namaskara gyakorlását:

A Surya Namaskara gyakorlásában a kornak nincs jelentősége, bármikor elkezdhető. Akár szépkorúak is a rendszeres gyakorlással hihetetlen változásokon mehetnek át.



Gregorian Bivolaru (©1999 Kőrösi Csoma Jóga Egyesület) írásának felhasználásával

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page